Šport
21 ogledov

Kwiatkowski do prve zmage na klasiki

Michal Kwiatkowski EPA
Michal Kwiatkowski je junak dirke po nizozemskem delu Ardenov. Z izjemnim sprintom je premagal tekmece ter se tako dokopal do prve zmage na kateri izmed kolesarskih klasik.

Za nami je še petdeseto izdanje klasike Amstelove zlate dirke. Dirka, katero zaznamujejo ozke poti, mnogi vzponi ter neprestani zavoji, je prva izmed letošnjih treh ardenskih klasik. Ustanovljena je bila leta 1966 ter je edina nizozemska klasična dirka.

Letošnja izvedba dirke je bila zelo podobna lanski, le nekoliko daljša, saj so morali kolesarji prekolesariti 258 kilometrov, kar je 7 več kot lani. Na poti jih je pričakalo kar 34 kratkih, toda izjemno strmih vzponov. Zzmago je branil Phillipe Gilbert, ki je na omenjeni dirki slavil že trikrat 
ter je tudi letos veljal za enega izmed glavnih favoritov.

Začetek dirke je bil razburljiv, saj so se napadi kar vrstili, a je glavnina vse poizkuse zatrla. Po tridesetih kilometrih pa je skupini šestih kolesarjev pobeg vendarle uspel. V tej skupini ubežnikov je bil poleg Mikea Terpstre, Tima Roosena, Laurensa De Vreesa, Johanna Van Zyla ter Linusa Gerdemanna tudi slovenski kolesar Jan Polanc (Lampre – Merida). Prednost so ubežniki nato povečali tudi na deset minut, a je kmalu glavnina močno pospešila. Po vzponu na Gulpenerberg, 55 kilometrov pred ciljem, je prednost padla pod minuto, v ubežni skupini pa so ostali zgolj še trije kolesarji, saj je bil tempo za Terpstro, Roosena ter Van Zyla premočan. 

Sedemintrideset kilometrov pred ciljem sta se Polancu in De Vreesu v ospredju pridružila še Avstralca Simon Clarke ter David Tanner. Prav tako se je od glavnine odcepila zasledovalna skupina, katero so sestavljali Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Damiano 
Caruso, Tony Martin, Diego Rosa ter Alex Howes, ki se je kasneje priključila ubežnikom. Nato pa je začela ubežna skupina razpadati. Kelderman je v ostrem ovinku zavil s proge, Caruso in Rosa pa sta se zapletla ter grdo padla, ob njunem padcu pa je stik z najboljšimi naposled izgubil tudi Polanc.

V vodstvu so ostali zgolj Clarke, Nibali in Martin, prvi je nato pospešil ter pustil tekmeca za sabo, a je bil kmalu tudi sam ujet. Dva kilometra pred ciljem e kolesarje pričakal kratek, vendar strm vzpon, ki je izluščil skupino približno dvajsetih kolesarjev, ki so se v sprintu pomerili za zmago. Najspretnejši je bil Michal Kwiatkowski (Etixx – Quick Step), ki je slavil pred Alejandrom Valverdejem (Movistar) ter Michaelom Matthewsom (Orica GreenEdge).

Poleg Polanca, ki je zasedel 103. mesto, sta na dirki nastopila tudi Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) in Matej Mohorič (Cannondale-Garmin. Bole je zaostal šest minut in 47 sekund ter bil 102., Mohorič pa dirke ni končal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.