Šport > Košarka
56 ogledov

KZS ne podpira več lige ABA

Union Olimpija MZT Skopje Aerodrom liga ABA Stožice sodnik žoga Adidas znamka Nebojša Tejić/ABA
Pri Fibi Europe so očitno pritisnili na KZS, ki je pripravljena na suspenz klubov.

Predsednik KZS Matej Erjavec in direktor Rašo Nesterović sta po telefonu opravila pogovor s Fibo Europe, pri Košarkarski zvezi Slovenije pa so nato sledili zgledu vsem zvezam v regiji, ki so pripravljene suspendirati klube, ki bi zaigrali v EuroCupu. Obeta se novo regionalno tekmovanje.

Fiba Europe je hkrati med vrsticami sporočila, da bo slovensko zvezo nagradila za poslušnost. Slovenski prvak naj bi tako v prihodnji sezoni dobil neposredno mesto v novoustanovljeni evropski ligi prvakov pod okriljem Fiba Europe.

Pogovor med glavnimi predstavniki Fiba Europe in vodilnimi na slovenski zvezi je potekal preko video konference in je bil neke vrste nadaljevanje pisma, ki ga je KZS poslala prejšnji teden na Fiba Europe. Ta je namreč pred štirinajstimi dnevi suspendirala štirinajst nacionalnih zvez, ki imajo klube v ligi Aba ali EuroCupu.

"V dvajsetminutnem pogovoru smo dobili prijateljski nasvet, da se nam bo zgodilo isto kot Španiji, ki lahko zaradi nepokorščine ostane brez nastopa na olimpijskih igrah in ostalih večjih tekmovanjih. Mi in Španci smo namreč na pismo Fiba o suspenzu odgovorili najbolj ostro in neposredno. Zato bomo zdaj v trivrstičnem odgovoru navedli, da ne podpiramo več lige ABA v tej obliki kot obstaja zdaj ter da bomo sankcionirali klube, ki bodo nastopili v tekmovanjih, ki niso priznana s strani Fiba Europe," je povedal predsednik KZS.

Na novinarski konferenci je predsednik še dodal, da so bili v stiku z nekaterimi slovenskimi klubi, ki razumejo položaj zveze, hkrati pa je razkril, da potekajo pogovori z zvezami in nekdanje skupne države o novem regionalnem tekmovanju, ki bi ustrezal vsem vpletenim stranem.

Podporo Fiba Europe oziroma nasprotovanje podjetju ECA, ki upravlja z evroligo in evropskim pokalom, je v preteklem tednu brezpogojno izrazila večina košarkarskih zvez, ki so bile suspendirane.

Komentarjev 1