Šport > Košarka
59 ogledov

KZS pogojno podpira Fibo, prosi za dodatna pojasnila

priprave Slovenske košarkarske reprezentance Anže Petkovšek
Košarkarska zveza Slovenije podpira začetek postopkov proti domnevnemu protikonkurenčnemu in nelegalnemu ravnanju ECA, ki jih je sprožila Fiba Europe.

To je med drugim zapisal predsednik KZS Matej Erjavec v daljšem pismu, ki ga je danes naslovil na izvršnega direktorja Fiba Europe Kamila Novaka. Slednji je prejšnji petek Sloveniji in še trinajstim nacionalnim zvezam poslal pismo, v katerem jim je sporočil, da je Fiba Europe suspendirala njihove članske državne selekcije. Kot razlog je navedel sodelovanje njihovih klubov v ligi Aba ali evropskem pokalu, ki ga vodi podjetje ECA (Euroleague Commercial Assets) oziroma nekdanji Uleb, ustanovitelj evrolige.

Predsednik Erjavec je na podlagi sklepov izvršnega odbora KZS sestavil pismo in ga razčlenil na tri poglavja. V prvem je izrazil omenjeno podporo Fiba Europe, nato je slednjo pozval naj objavi sistem tekmovanja in ostale podrobnosti njenega novoustanovljenega tekmovanja Fiba liga prvakov, v najdaljši točki pa je izpostavil razloge, zaradi katerih je po njegovem mnenju slovenska članska reprezentanca neutemeljeno izključena iz kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo.

"KZS ne podpira domnevno nelegalnih potez ECA, noben klub pod okriljem KZS pa ni sklenil nobenega direktnega dogovora z ECA; dogovor je bil očitno sklenjen med Jadransko ligo kot samostojnim in neodvisnim pravnim subjektom in ECA. Glede na dopis Fiba Europe Jadranski ligi z 29. junija 2015 in nadaljnji korespondenci je to tekmovanje uradno priznano s strani Fiba Europe, KZS pa ni njen lastnik in nima nobenih glasovalnih pravic ali drugih vplivov na Jadransko ligo," je v zvezi z očitanim sodelovanjem med KZS in ligo Aba zapisal Erjavec.

"Na KZS verjamemo, da mora Fiba Europe svoje pomisleke in obtožbe nasloviti le na Jadransko ligo, je pa pripravljena zagotoviti, da bodo njeni klubi nadaljevali s spoštovanjem vseh pravil Fiba Europe, Menimo da mora Fiba Europe najprej razrešiti konflikt z ECA in Jadransko ligo, ne pa kaznovati slovensko moško člansko reprezentanco, ki z njima nima nikakršne povezave," dodaja predsednik KZS.

KZS prosi za pojasnila

Erjavec je zato Fiba Europe zaprosil naj mu odgovori na nekaj vprašanj: Ali Fiba Europe za kršitev svojih pravil smatra, če klubi vstopijo v vsa ECA tekmovanja, se pravi evroligo in evropski pokal ali samo evropski pokal? Ali pravila Fiba vključujejo pravne kriterije, s katerimi Fiba razlikujejo med klubi, ki nastopajo v evroligi in evropskem pokalu? Ali imajo pravila Fiba pravne kriterije, da razlikuje med sankcijami za nacionalne zveze, katerih klubi nastopajo na primer v Jadranski ligi, ligi VTB, ligi ACB ali ligi NBA?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.