Slovenija
71 ogledov

Lafarge Cement ostaja brez dovoljenja

Upravno sodišče je marca odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge cementu in Žurnal24 main
Agencija RS za okolje (Arso) je v ponovnem postopku odločanja zavrnila zahtevek trboveljskega Lafarge Cementa za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave za proizvodnjo cementa. Po mnenju Arsa lahko omenjena naprava povzroča onesnaženje večjega obsega.

V letu 2012 so v veljavo stopile prehodne določbe uredbe o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, na podlagi katerih morajo upravljalci naprav podati oceno obremenitve njihove naprave na kakovost zunanjega zraka na za njih določenem območju vrednotenja.

Tri odstotke nad mejo

Arso je v ponovnem postopku po proučitvi dokumentacije, ki jo je Lafarge Cement posredoval, ugotovil, da je presežena mejna dnevna koncentracija prašnih delcev na merilnem mestu Trbovlje, hkrati pa dodatna obremenitev na območju vrednotenja zaradi emisije celotnega prahu presega tri odstotke predpisane mejne letne koncentracije. Glede na določila omenjene uredbe, da se vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja zavrne v primerih, če so presežene mejne in ciljne vrednosti kakovosti zunanjega zraka na območju vrednotenja za to napravo, je bilo potrebno vlogo zavrniti, navajajo na Arsu.

Okoljevarstveno dovoljenje je mogoče izdati tudi v primeru, če so presežene mejne in ciljne vrednosti kakovosti zunanjega zraka na območju vrednotenja za to napravo, vendar le v primeru, če bi bil sprejet program ukrepov preprečevanja in zmanjševanja emisije snovi iz drugih naprav ali virov onesnaževanja zraka, ki vplivajo na celotno obremenitev na območju vrednotenja. Program ukrepov mora izkazovati, da mejne letne koncentracije oziroma ciljne letne vrednosti v zunanjem zraku ne bodo presežene najpozneje 36 mesecev po začetku obratovanja naprave ali po podaljšanju okoljevarstvenega dovoljenja, so še zapisali v okoljski agenciji.

Zasavci protestirali

Zasavci so proti onesnaževanju Lefarg Cementa leta 2010 množično protestirali. Zasavski zdravniki in farmacevti so namreč več let opažali večje število obolelih zaradi raka in kroničnih bolezni dihal. Analiza, ki sta jo opravila zavod za zdravstveno varstvo in ministrstvo za zdravje, je dokazala, da je v veliki meri za to odgovorno zelo onesnaženo okolje. Tamkajšnji otroci tako najmanj 2,2-krat pogosteje obolevajo za kroničnimi obolenji dihal kot drugje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.