Slovenija
366 ogledov

Lafarge se umika iz Slovenije

lafarge cement Boštjan Tacol
Lafarge bo zaprl proizvodnjo v podjetju Lafarge cement Trbovlje, nekdanji Cementarni Trbovlje, ki je obratovala že skoraj 140 let.

Ustavitev peči so jim inšpektorji naložili v začetku meseca, ker niso imeli veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, a so takrat vodilni zagotavljali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva in da se bodo kjub tej odločitvi še naprej osredotočali na svoje kupce. 

A je zdaj menda francoskemu lastniku, največjemu proizvajalcu cementa na svetu, zaradi vseh zapletov prekipelo in se je odločil, da zgodbo v Sloveniji zaključi. Družba ima okrog 80 zaposlenih, ki bodo, kot kaže, ostali brez službe, nekaj jih bo ostalo le, da podjetje pripravijo na zaprtje. 

Mirovanje cementarne

Na Lafargeu so nam na vprašanje, ali res zapirajo tovarno in se umikajo iz Slovenije odgovorili: "Lafarge napoveduje reorganizacijo svojih dejavnosti v Sloveniji kot posledico prepovedi proizvodnje v cementarni Trbovlje. Lafarge se je odločil za reorganizacijo svojih aktivnosti v Sloveniji in mirovanje cementarne Trbovlje. Odločitev Lafargea je skladna z odločitvijo inšpektorata, ki je 27. februarja 2015 tovarni prepovedal nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja."

V Trbovljah pojasnjujejo, da pomeni mirovanje cementarne pripravo tovarne na morebiten ponovni zagon v prihodnosti, pri čemer bosta kamnolom Apnenec in glavni kamnolom apnenca za cementarno Trbovlje ostala v obratovanju.

Delavci ob službo

Kot dodajajo, bo reorganizacija Lafargeovega obratovanja v Sloveniji vplivala tudi na delovna mesta. "Prezgodaj je še za napoved, za koliko zaposlenih gre," so zapisali. "Predstavniki zaposlenih bodo obveščeni v skladu z zahtevami zakonodaje. Vodstvo Lafarge Slovenija bo delalo na ukrepih za pomoč našim zaposlenim, s ciljem raziskati vse razpoložljive možnosti in jih spremljati v tem procesu. Kot smo že storili v preteklosti, je naš cilj poiskati največ rešitev za naše zaposlene znotraj in zunaj podjetja."

Ostali brez okoljskega dovoljenja

Agencija za okolje je pred štirinajstimi dnevi izdala odločbo, s katero so cementarni Lafarge Cement Trbovlje prepovedali nadaljnjo proizvodnjo cementnega klinkerja, ki njihova osnovna dejavnost. Iz Cementarne v Trbovljah, ki je del skupine Lafarge postala leta 2002, pa so takrat sporočili, da ta odločitev inšpektorata pomeni zaustavitev njihove osnovne dejavnosti v Sloveniji in bo posledično privedla do nadaljnje prilagoditve obsega poslovanja v Sloveniji: "Odločitev inšpektorata je zelo žalostna novica za naše zaposlene in tudi za Zasavje, ki že ima eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi."

Komentarjev 48
  • Basko29 12:03 03.junij 2015.

    tile packi so imeli najbolj sodobno čistilno napravo v evropi. vredno več kot 20miljonov eur

  • Basko29 12:01 03.junij 2015.

    g. dimnikar. kaj pa čistiš iz zasebnih dimnikov?verjetno podobno svinarijo, kot je v tem dimniku. potem se naj še ljudje ogravajo na veter in sonce.

  • Basko29 11:59 03.junij 2015.

    Kje imaš dokaz da je lafarge odgovoren za rak?