Šport > Nogomet
14 ogledov

Lagerbäck: "Glede na vašo kulturo, ne bo agresivno"

Lagerbäck Švedska reprezentanca novinarska konferenca EPA
Dva dni pred kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2014 med Slovenijo in Islandijo v Ljubljani so svoja pričakovanja predstavili gosti s severa Evrope. Ti upajo, da se bodo domov vrnili s polnim izkupičkom, a poudarjajo, da je Slovenija kakovostno in kompaktno moštvo, tako da pričakujejo težko tekmo.

"Ne vem, kakšno tekmo naj pričakujem, čeprav poznam slovenske igralce in njihove vrline. Ne vem pa, kako bo Katanec sestavil ekipo. Težko rečem, je pa zaradi tega vse še bolj zanimivo. Menim pa, da glede na vašo kulturo, vaš način igre, to ne bo zelo agresivna tekma. Bo fizična, igralci bodo garali, ampak bo to nekako povprečna kvalifikacijska tekma," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal selektor Islandije Lars Lagerbäck.

Njegova nogometna filozofija je, da napadaš, ko imaš žogo, in se braniš, ko je nimaš. Upa, da bodo njegovi igralci to uresničili na petkovem obračunu, na katerem si seveda želi zmago. V vsakem primeru pa bodo morali biti Slovenci v obrambi posebej pozorni ob prekinitvah, saj so Islandci v tem pogledu doslej močno opozarjali nase.

"Prekinitve so pomembne na vsaki tekmi. Ko imaš prekinitev v napadu, je to edina priložnost, da lahko res organiziraš ekipo in da imaš veliko igralcev v tekmečevem kazenskem prostoru. V igri se le redko zgodi, da imaš pet, šest igralcev pred nasprotnikovimi vrati. Na našo srečo smo bili doslej v tem elementu zelo uspešni, tudi na treningih sem zadovoljen, kar v tem pogledu kažejo igralci. Iz prekinitev smo že zabili veliko golov, prav tako pa smo tudi v obrambnih akcijah v tovrstnih primerih uspešni, saj smo doslej dopustili vsega en gol iz prekinitev. Tako da sem s tem elementom igre zaenkrat zelo zadovoljen," pravi Lagerbäck, ki je še malce v šali dejal, da mu je Ljubljana všeč, a da mu bo še bolj, če mu bodo gostitelji za popotnico nazaj na sever Evrope pustili tri točke.

Tudi otočani bodo oslabljeni

Tako kot Slovenci, ki pogrešajo kaznovana Andraža Krima in Josipa Iličića ter poškodovanega Kevina Kampla, pod vprašajem pa je tudi nastop Valterja Birse (ta bo sicer na sredinem treningu v Kopru že poskušal malo teči), tudi Islandci v Slovenijo niso pripotovali v popolni postavi. Manjkajo kaznovani branilca Gretar Steinsson, Kari Arnason in vezist Rurik Gislason. Koliko bo to vplivalo na samo predstavo Islandije?

"Res je, pogrešamo nekaj dobrih igralcev, prav tako tudi Slovenija. Toda imamo dobre zamenjave zanje, tako da v tem ne vidim težav," meni vezist italijanske Pescare Birkir Bjarnason, ki se je na Apeninskem polotoku dodobra spoznal z nekaterimi slovenskimi reprezentanti.

"Igral sem že proti slovenskim igralcem, še prejšnji teden sem se pomeril s Chievom, kjer igrata dva vaša igralca. Mislim, da je največja odlika Slovenije kompaktno moštvo, nogometaši imajo veliko izkušenj iz dobrih lig. Ne gre izpostavljati posameznikov, ampak je Slovenija v prvi vrsti moštvo, proti kateremu je težko igrati. Menim, pa, da bo v petek dobra tekma," je še povedal Bjarnason, ki je tako kot Lagerbäck kot glavno slovensko nevarnost izpostavil napadalca Tima Matavža in krilne igralce. "Doma pričakujejo, da bomo osvojili vsaj točko. Če pa hočemo biti kdaj na vrhu skupine, moramo osvojiti tri," je zaključil Bjarnason.

Pet golov Udoviča na nepozabni tekmi

Doslej sta se reprezentanci med seboj pomerili dvakrat, obakrat na prijateljskih tekmah. A od obeh obračunov je preteklo že precej časa. Leta 1996 je Slovenija na Malti zmagala s 7:1 (pet golov je takrat dosegel Sašo Udovič), 1998 pa v Limassolu s 3:2. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je Slovenija trenutno 56., Islandija pa 92.

V kvalifikacijski skupini E po štirih tekmah vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi, Albanija in Islandija sta zbrali po šest točk, Slovenija in Ciper pa tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.