Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Lahko bi rešili na milijone otrok

Bill in njegova soproga sta ustanovila dobrodelno fundacijo Bill & Melinda Gates Žurnal24 main
Evropska agencija za zdravila je dala zeleno luč za cepivo, ki bi lahko rešilo na milijone otrok.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v petek sporočila, da je prižgala zeleno luč cepivu proti malariji Mosquirix britanske farmacevtske družbe GlaxoSmithKline.

To bo tako verjetno kmalu postalo prvo cepivo proti tej bolezni, ki se bo smelo uporabljati pri ljudeh. Rešilo bi lahko na milijone otroških življenj v Afriki.

V roku nekaj mesecev

Priporočila EMA načeloma Evropska komisija potrdi v roku nekaj mesecev in nato se lahko začnejo uporabljati. Pričakovati je, da bo tako tudi tokrat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mosquirix bo pod drobnogled vzela tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki napoveduje, da bo smernice glede uporabe cepiva pripravila še pred koncem leta. Današnjo sporočilo EMA so v WHO sicer že označili kot "pomemben mejnik".

Malarija je po ocenah v letu 2013 terjala skoraj 600.000 življenj, v veliki večini v podsaharski Afriki. Več kot 80 odstotkov žrtev je bilo otrok, mlajših od pet let.

Raziskavo delali 30 let

V GSK ocenjujejo, da novo cepivo samo po sebi morda res ni popoln odgovor na malarijo, a skupaj s sredstvi, ki so že na voljo, kot so na primer mreže proti komarjem in insekticidi, bi lahko pomembno prispevalo k boju proti tej bolezni in rešilo številna otroška življenja.

Raziskovalci GSK so sicer na Mosquirixu delali kar 30 let. Mnogi so upali, da bi lahko cepivo celo povsem izbrisalo malarijo, a obsežno testiranje v minulih letih v Afriki je pokazalo, da bolezni ne preprečuje povsem, ampak le zmanjšuje verjetnost obolenja - pri otrocih od 6 do 12 tednov starosti za 27 odstotkov, pri otrocih od 5 do do 17 mesecev pa za 46 odstotkov.

Kljub temu je EMA prikimala uporabi Mosquirixa pri otrocih v celotnem starostnem obdobju, ki so ga testirali, torej od 6 tednov do 17 mesecev.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.