Šport
84 ogledov

Lahko dobimo vsako tekmo

David Turšič Žurnal24 main
Pred prvo tekmo srednjeevropske lige CEFL smo se pogovarjali s koordinatorjem obrambe pri Ljubljana Silverhawks Davidom Turšičem. Ljubljančani se bodo danes ob 16. uri na Kodeljevem pomerili z ekipo Vukovi Beograd, ki v CEFL brani naslov.

Kakšni so cilji v ligi CEFL?
Vsako tekmo bomo šli na zmago. Prva tekma bo verjetno najtežja, saj gre za kakovostnega tekmeca. V osnovi smo dovolj močni, da zmagamo, a nekaj reči se bo moralo poklopiti. Imeti bomo morali čim manj napak, ob odvzeti žogi pa bo potrebno doseči touchdown. S pravo igro lahko dobimo vsako tekmo.

V obrambi imate nekaj težav.
Težave so predvsem v obeh linijah, tako v napadalni kot obrambni. Preprosto v Sloveniji manjka velikih fantov, ki bi želeli trenirati ta šport. V ZDA tako veliki fantje v drugih športih ne dobijo priložnosti in se na nek način najdejo v ameriškem nogometu, pri nas pa takšni fantje ponavadi ne marajo športa. Na primer že v Avstriji je drugače. Tam se lažje dobijo pravi fantje za na linijo. Pri nas so fantje premajhni, konkurenca na teh položajih je manjša. Do problema pride, ko se igralec na določeni poziciji upokoji. Enostavno zamenjava ni tako kakovostna. Globina ekip je problem evropskih klubov. Tudi mi smo s prvo postavo konkurenčni večini evropskih ekip, a težave se pojavijo ob poškodbah, ob koncu tekem, ko je prisotna utrujenost, saj menjava pogosto ni na isti ravni.

Ste zadovoljni z obiski na vaših tekmah? 
Obisk je super, tudi v primerjavi z ostalimi športi. Imamo neko svojo bazo gledalcev, ki so zelo zvesti, tv prenosi pa privabijo dodatne ljudi. 

David Turšič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako bi primerjali zdajšnjo moč lige s tisto pred petimi, desetimi leti?
Deset let nazaj je bila sama liga na nižjem nivoju, tudi znanje. Večina trenerjev smo bili takrat še igralci, po dodatno znanje pa smo morali v tujino. Zadnjih pet let pa je vse skupaj  na nekem konstantnem nivoju, pojavlja pa se tudi manjši napredek. Leta 2012 smo imeli najboljšo sezono, ko je bila liga zelo močna. Zdaj nekako ponovno gradimo moštvo, saj se je veliko igralcev upokojilo. Vrh vsega je bil 2012, ko so igrali nekateri dobri novi fantje, tisti nekoliko starejši pa so tudi še vztrajali. Takrat smo praktično povozili vse tekmece. Zdaj čakamo, da se nekateri igralci razvijejo, skušamo pa zadržati stebre moštva.

Kakšna je baza igralcev? Kako je v ostalih slovenskih klubih?
Ostali slovenski klubi imajo še večjo težavo z bazenom igralcev. Ob ustanovitvi kluba se 
poberejo igralci v starosti od 17. do 30. leta, kasneje pa imaš na izbiro le še fante nekako od 
16. do 20. leta. Tega priliva je precej manj. Klubi imajo težave s samo številčnostjo in s tem, 
da bi igralci ostali. Mnogi ostanejo le sezono ali dve, to pa je premalo. Pri nas se ameriški 
nogomet ne igra od majhnega, zato nimamo veliko znanja. 

Kakšna je vaša nadaljnja trenerska pot?
Če bo po vse šlo po sreči, se bom jeseni preselil v ZDA. Postal naj bi quality control coach. 
To je pomočnik trenerja pozicije. Se pravi, da bi bil zelo nizko, a najpomembneje je, da na 
kolidžu prideš zraven, potem pa se da napredovati po lestvici. Ponavadi je tako, da te trenerji, 
ki napredujejo, tudi potegnejo zraven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.