Slovenija
38 ogledov

Lahko le zatožite soseda

Delilnik toplote Luka Pongrac
Delilniki toplote. Nekateri jih še vedno nimajo, čeprav so obvezni.

"Težava je pri nekaterih lastnikih, ker se ne morejo ali pa nočejo dogovoriti," so nam na vprašanje, zakaj tudi po dveh letih od obvezne vgradnje delilnikov toplote nekatere večstanovanjske stavbe teh še nimajo, odgovorili na SPL, družbi za upravljanje nepremičnin.

Za vgradnjo delilnikov so namreč odgovorni lastniki stanovanj, ki pa morajo doseči večinsko soglasje, izbrati izvajalca izračuna delitve in določiti parametre za izračun deležev. "Delamo na tem, da se soglasje doseže, ker se v vsakem primeru mora doseči," so dodali.

Organizirajte ali prijavite


Za lastnika stanovanja, ki nima delilnikov, je predvidena globa 200 evrov, in da bi se tej kazni izognil, je, kot so dejali na SPL, "v njegovem interesu, da se potrudi in zorganizira zadevo, da se izpelje".

In kaj če z drugimi etažnimi lastniki soglasja ne more doseči? "V tem primeru lahko le prijavi druge lastnike energetski inšpekciji in izrazi željo po delilnikih, da se vidi, da je bil on za, drugi pa proti. Inšpekcija nato ugotavlja, kateri so bili proti, in jih lahko kaznuje," so razložili.

Kazni ne delijo

V nekaterih stavbah so se lastniki zavestno odločili, da ne bodo imeli delilnikov, s čimer tvegajo kazen. Vendar jih ta brez prijave ne bo doletela, saj "inšpektorji začnejo inšpekcijski postopek na podlagi dejstev iz prejetih prijav", so pojasnili na inšpektoratu za energetiko, kjer niso oglobili še nikogar. "Gre namreč za specifično problematiko, ko kaznovalna politika ni v ospredju, v vseh primerih prijav pa so bili postopki zaključeni tako, da so delilnike namestili," so dodali.

Ni pa priporočljivo, da bi posameznik delilnike vgradil, še preden je doseženo soglasje, so opozorili na SPL. Lahko se namreč zgodi, da pozneje večina lastnikov izbere drug tip delilnikov, in tako jih mora tisti posameznik zamenjati, s čimer ima dodatne stroške.

Komentarjev 3
  • Pepi 10:30 02.oktober 2013.

    HALOOOOOOOOOOOOOOO,tudi jast svetujem,apeliram na vse,ne dajajte delilnikov,ker je to ena velika kraja,sploh pa SPL,ki ne znajo ne vejo,nočejo pojasnit,kaj in kako se to obračunava,pred kratkim pa sem na TV Slovenija gledala prispevek na to tematiko,kjer je gospa iz misnistrstva,ki nima ...prikaži več pojma o pojmu,ki podpira legalno krajo-goljufijo,izjavila,da to razumejo in znajo izračuat samo-pazi,PAMETNI LJUDJE????Zakaj SPL noče pokazat računa,koliko toplote je porabila določena stavba(dobi ga od toplarne)?????Stvar je za na razpravo v parlament in če stvar spoznajo za nelegalno ( pametni poslanci)da se nam plačnikom le tega vrne z obrestmi vred.

  • Presvetli 10:21 02.oktober 2013.

    Izračun kateri nam istavijo pa je še poseben biser,hcat nas peljejo kolikor smo dolgi in široki,ker tako zahteva EU.Zakaj pa nikol tam ne upoštevamo EU,kjer bi državljani imeli kaj od teg.Ne to pa ne!!nsupm

  • Presvetli 10:16 02.oktober 2013.

    Pa vi res niste normalni!Se pravi potrebno je zatožit soseda,da noče delilnikov s katerimi nas vse nategujete po dolgem in počez.Za več denarja imamo manj toplote.Če želiš šparat moraš zmrzovat!!!Upokojenci večinoma najbolj stiskajo pri kurjavi,kateri so potrebni največ toplote,saj stare ...prikaži več ljudi bolj zebe kot mlade.Poleg vsega pa še večinoma stanujejo v prtličjih kjer je tako ali tako bolj mrzlo.Bravo dreki,samo delajte zdraho z člankom v katerem bodo kriminalci zaslužili evre.Podpiram,da ne daste si delilnikov.Zaj pa me prijavite degeni!