Šport > Zimski športi
23 ogledov

Slovenci ostali brez medalje

Skoki
1/10
EPA
Reprezentanca Avstrije je osvojila naslov svetovnih prvakov na ekipni tekmi. Drugi so bili - potem ko so Norvežani zaradi napačne ocene nazadovali iz drugega na četrto mesto - Nemci, tretji pa Poljaki. Slovenci so s šestim mestom razočarali, saj so bili na vseh moštvenih tekmah te sezone na stopničkah.

Tekma se ni začela obetavno, saj je zaradi premočnega vetra žirija najprej odpovedala poskusno serijo. In prav to so slovenski skakalci Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jaka Hvala še kako potrebovali, saj so se zadnje dni precej lovili, a so napredovali iz skoka v skok. Edini, ki mu ni zmanjkal poskusni skok, je bil seveda svetovni podprvak na tej skakalnici in bronast s srednje naprave Peter Prevc, a le en razpoložen skakalec danes je bil premalo za kaj več.

"Ne, nisem potreboval dodatnega skoka, saj skačem dobro in sem res v formi. Včeraj sem prišel sproščeno na trening, brez kakršne koli psihološke priprave, pa sem zelo dobro oddelal trening, tako da sem danes lahko šel povsem sproščeno tudi v tekmo in brez kakršnih koli težav oddelal svoje. A žal se drugi fantje s to skakalnico niso spoprijateljili," je po nastopu dejal junak slovenskega tabora na tem SP, 20-letni Prevc.

Kranjec: "Manjkala nam je poskusna serija"

Najizkušenejši slovenski skakalec, najboljši v svetovnem pokalu to zimo Kranjec je pri prvem skoku še naredil napako, a že drugi je bil precej boljši. "Ja, drugi skok je bil dober. Ampak dejstvo je, da bi morali mi trije, ki imamo na tej skakalnici nekaj težav, skočiti poskusni skok, zmanjkal nam je tisti en skok pred tekmo 'za ogrevanje'," je po tekmi pojasnil Kranjec in dodal: "Smučina je zelo široka, pa še veter je v hrbet - trenutno so to za nas zelo težki pogoji. A uvrstitev je realna, saj tudi na prejšnjih treningih razen Perota nismo nič kaj odstopali."

Še največ težav na skakalnici sta imela Tepeš in Hvala. "Meni je kar močno manjkala poskusna serija. V prvi sem tvegal, pa se ni izšlo, v drugi pa malo eksperimentiral, saj nismo imeli več česa izgubiti, pa je bilo bolje. V bistvu bi moral ves čas tako skakati tu, kot sem danes v finalni seriji," je dejal Tepeš, Hvala pa je dodal: "Kaj pa vem, če bi bilo kaj boljše, četudi bi imeli poskusno serijo? Že ves teden imam tu v Predazzu težave v počepu in zato pride tudi do težav v zraku. Tu sem bil daleč od vrhunskih skokov. A jaz sem svoje cilje za to sezono že presegel, tako da grem lahko mirno v sklepni del."

Skoki | Avtor: EPA EPA
Janus: "Pričakovali smo več"

"Od današnje tekme smo pričakovali več, predvsem smo ga 'biksali' v prvi seriji. Druga serija je bila boljša, a še vseeno premalo za kaj več. V bistvu iz druge serije bi morali šele startati. Fantom čestitam za borbo," je po zadnjih nastopih na tem prvenstvu dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus, ki je priznal, da se je tudi on malo ustrašil, ali se bodo njegovi varovanci sploh uvrstili v finale: "Zato sem pa pri Perotu za dve mesti znižal nalet. Da je bilo 'za ziher'."

Janus je svojim varovancem po prvi seriji "povedal svoje" in v drugo so vsi izboljšali svoje predstave. A ne glede na vse, je poudaril Janus, se lahko skakalci domov vrnejo z dvignjenimi glavami: "A generalno gledano sta za smučarske skoke, za Slovenijo, dve medalji fantastičen dosežek!"

V ospredju se je odvijal oster boj za kolajne, štiri ekipe so bile iz skoka v skok bolj skupaj. Žirija tekmovanja je sprva Norvežanom pripisala drugo, Nemcem pa tretje mesto; Poljaki na četrtem so zaostajali za stopničkami za osem desetink točke. A ker je svetovni prvak na srednji skakalnici Anders Bardal v prvi seriji skočil kar z 22. zaletnega mesta, žirija pa mu je točke izračunala za skok z 20. zaletišča, je po popravku Norveška izgubila kolajno.

SP v nordijskih disciplinah, ekipna tekma v smuč. skokih, rezultati:

1. Avstrija 1135,9 (564,5/571,4)
(Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer)

2. Nemčija 1121,8 (563,5/558,3)
(Andreas Wank, Severin Freund, Michael Neumayer, Richard Freitag)

3. Poljska 1121,0 (558,5/562,5)
(Maciej Kot, Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Kamil Stoch)

4. Norveška 1117,3 (560,5/556,8)
5. Japonska 1099,1 (557,2/541,9)
6. Slovenija 1046,4 (509,5/536,9)
(Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc)
7. Češka 1022,1 (507,4/514,7)
8. Italija 965,9 (498,2/467,7)
9. Rusija 498,1
10. Švica 469,1
11. Finska 430,2 
12. Kazahstan 375,6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.