Zdravje > Aktualno
88 ogledov

Lahko spremeni sestavo kosti

prsi Shutterstock
Rak dojke lahko spremeni sestavo kosti, kar mu nato omogoči, da se lažje razširi, ugotavlja študija raziskovalcev univerze v britanskem Sheffieldu. Ti so obenem ugotovili, da bi bilo kosti mogoče zaščiti pred škodljivim vplivom tumorjev in posledično ustaviti širjenje raka.

Britanska združenja za boj proti raku so študijo, ki jo objavlja časnik Nature, pozdravila in ocenile, da bi lahko odprla povsem novo polje za raziskave, navaja britanski BBC. Kot so v študiji zapisali raziskovalci, tumorji na dojkah dejansko "gnojijo" kosti, s čimer sebi pomagajo rasti. Kosti pa bi bilo mogoče zaščititi pred njihovim vplivom in posledično ustaviti širjenje raka.

Kot spominja BBC, okoli 85 odstotkov rakov dojk, ki se razširijo po telesu, konča v kosteh, takrat pa jih je težje zdraviti in so tudi bolj smrtonosni.

Zdravila blokirajo LOX

Znanstveniki so v okviru študije ugotovili, da imajo bolniki s sekundarnimi raki višje ravni encima, imenovanega LOX, ki ga proizvajajo tumorji in se sprošča v kri. Kosti se ves čas razgrajujejo in na novo ustvarjajo, a, kot so med preizkusi na miših ugotovili raziskovalci, encim LOX ta proces zmoti, saj na kosteh ustvari lezije in luknje. Z uporabo zdravil, ki blokirajo LOX, pa so širjenje raka ustavili.

Po mnenju ene izmed raziskovalk Alison Gartland, gre za pomemben preboj v poskusih preprečevanja širjenja metastaz pri raku dojk. Preizkusi na živalih so pokazali, da bi lahko širjenje raka preprečila skupina zdravil za osteoporozo bisfosfonati. Ta zdravila namreč posežejo v način, na katerega se kostnina reciklira, in jo tako okrepijo. Bisfosfonate nekateri bolniki z rakom že prejemajo, a po mnenju ekipe raziskovalce z univerze v Sheffieldu bi lahko imeli še širšo vlogo.

Učinek so ugotovili le pri rakih, ki so negativni na estrogenske receptorje. Ti predstavljajo okoli tretjino rakov, a so veliko bolj smrtonosni. Ugotovitve pa bi se lahko nanašale tudi na raka na debelem črevesu, še piše BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.