Slovenija
1841 ogledov

Lahko vas olupijo

Če sklenete zavarovanje za deset ali 15 let, vam zavarovalnice običajno ponudijo Žurnal24 main
Zavarovanja. Najcenejše zavarovanje za stanovanje skoraj trikrat cenejše od najdražjega.

Ponudba. Osnovno zavarovanje za stanovanje z garažo vas lahko stane pičlih 90 evrov. Lahko pa zanj odštejete tudi skoraj 300 evrov, kaže naša tokratna analiza ponudb zavarovalnic.

Štiri zavarovalnice (Zavarovalnico Maribor, Triglav, Grawe in Adriatic Slovenico) smo po elektronski pošti kot potencialni zavarovanci zaprosili, naj nam pošljejo informativne ponudbe, koliko bi nas stalo, če stanovanje zavarujemo pri njih. Pri Tilii pa smo si informativni izračun naredili sami, saj ga (kot trenutno še vedno edina zavarovalnica pri nas) ponujajo kar prek spleta.

1. Vse zavarovalnice hitre

Izračune smo dobili že v nekaj dneh. Najsplošnejša je bila ponudba Zavarovalnice Triglav. V treh vrsticah so nam napisali, da nam predlagajo “domsko zavarovanje C-paket”, ki bi nas s popusti stalo 367 evrov (letna premija). Iz ponudbe pa ni razvidno, kakšna je zavarovalna vsota, na podlagi katere so sploh izračunali ceno.

2. Zapletena primerjava

Pri cenah zavarovanj je sploh treba biti pazljiv. Nekatere zavarovalnice v končno ceno že vštejejo potresno zavarovanje, druge ne. Tako se ceni polnega kritja pri Zavarovalnici Grawe in Zavarovalnici Maribor na prvi pogled skoraj ne razlikujeta. Ob natančnejši analizi kritij pa je razvidno, da cena pri prvi že vključuje tudi potresno zavarovanje, pri drugi pa to v zavarovanju še ni všteto.

3. Zavarovalne vsote

Prav tako nam je takoj padlo v oči, da so se zavarovalne vsote, do katerih bi bila zavarovana nepremičnina, zelo razlikovale. Bile so od 54 tisoč do 300 tisoč evrov, za opremo pa od 11 tisoč do 50 tisoč evrov. Vse ponudbe so bile narejene na podlagi našega opisa, kvadrature in lokacije stanovanja. Tako je treba pri zavarovalnicah, ki vam ponujajo zelo ugodno zavarovanje, preveriti, ali ga niso izračunali na račun tega, da je zavarovalna vsota postavljena prenizko. Hkrati pa z višanjem zavarovalne vsote nad gradbeno vrednost novega objekta (oziroma stanovanja) ni smiselna.

Optimalna zavarovalna vsota tako ni na primer tržna vrednost stanovanja ali hiše, ampak gradbena vrednost novega objekta, ki obsega gradbena, obrtniška in instalacijska dela. Najrealneje jo tako lahko oceni kak gradbeni strokovnjak. Preden sklenete zavarovanje, pa je agenta dobro vprašati še, ali zavarovanje vključuje tudi odgovornost iz posesti. Iz tega namreč zavarovalnica poplača škodo, če poplava, požar ali eksplozija povzroči škodo tudi pri sosedih, ali plača odškodnino, če vas toži nekdo, ki si je zlomil nogo na ledu pred vašimi vrati.

Komentarjev 9
  • mitja66 11:11 09.maj 2018.

    Res je, primerjati zavarovalnice je težko. Veliko je okoli cen zavarovanja hiše / stanovanja zapisanega tukaj: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/zavarovanje/zavarovanje-hise-stanovanja-primerjava-paketov-zavarovalnic-cena-zavarovanja-nepremicnine/. Velja nekako takole (zelo posplošeno): V povprečju znaša cena zavarovanja hiše med 14 do 40 EUR na mesec; cena zavarovanja stanovanja pa med ...prikaži večd 7 do 25 EUR na mesec.

  • mitja66 11:09 09.maj 2018.

    Hja, težko je primerjati. Veliko okoli cen zavarovanja hiše / stanovanja je zapisanega tudi tukaj: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/zavarovanje/zavarovanje-hise-stanovanja-primerjava-paketov-zavarovalnic-cena-zavarovanja-nepremicnine/

  • ZM 13:10 20.julij 2011.

    7. Ponovno smo opravili izračune zavarovanj na danih predpostavkah. Naredili smo ponudbo stanovanja in opreme, vse na novo vrednost-nadstandard; dodajali nismo nobenih rizikov kot doplačilo (zadostili smo navedenim pogojem), dodali smo še potresno zavarovanje in dobili premijo za stanovanje 148,57€ ...prikaži več in za potres 16,17€ (priložene ponudbe). V članku je naša "enaka" ponudba s ceno 215,22€ za stanovanje in 57,05€ za potres. Skupaj je torej že pri naši ponudbi 107,53€ razlike.ssZavarovancem v vsakem primeru svetujemo, da se pred sklenitvijo zavarovanja posvetujejo o najbolj primerni obliki zavarovanja; tako bo njihovo zadovoljstvo v primeru škode največje, saj bodo krite točno tisti riziki, ki zavarovanca lahko ogrozijo.