Zdravje > Aktualno
5490 ogledov

Lahko vzamemo zdravila, ki jim je potekel rok trajanja?

Tablete Profimedias
Da nekatera zdravila delujejo tudi po preteku roka, so dokazale tudi nekatere znanstvene raziskave.

Ali lahko uživamo zdravila, ki jim je potekel rok trajanja? Gre za dilemo, s katero smo se verjetno soočili že vsi.

Vprašanju, vzeti staro zdravilo ali ne, so se posvečali tudi  raziskovalci. David Nierenberg, vodja oddelka za klinično farmakologijo in toksikologijo v ameriškem centru za zdravila Dartmouth Hitchcock, pravi, da na to vpliva več dejavnikov; vrsta zdravila, koliko časa je preteklo od datuma izteka na embalaži, kje zdravilo stoji.

 "Če ste vzeli zdravilo, pri katerem je rok trajanja potekel pred nekaj meseci ali celo letom dni in ste ga pravilno hranili, mislim, da ne boste imeli nobenih težav. Seveda vam proizvajalec zdravil tega ne zagotavlja," je za The Huffington Post povedal farmakolog.

To še posebej velja za zdravila brez recepta, kot je na primer aspirin. Farmacevtska podjetja namreč učinkovitost in varnost zdravil testirajo le za nek določen čas, običajno dve leti, kar pogojujejo s pravilnim shranjevanje zdravil. To pomeni, da zdravila ne smejo biti izpostavljena visokim ali nizkim temperaturam, ne smejo stati na soncu ali vlagi.

Da nekatera zdravila delujejo tudi po preteku roka, so dokazale tudi nekatere znanstvene raziskave. 

Raziskava v vojaških skladiščih

V raziskavo ameriške agencije za hrano in zdravila FDA, so vključili velika skladišča zdravil ameriške vojske in tako testirali več kot sto različnih zdravil. Ugotovili so, da je devetdeset odstotkov le teh, čeprav jim je rok trajanja že davno potekel, še vedno uporabnih. Med njimi so bila tudi zdravila, ki jim je rok trajanja potekel pred 15 leti. 

Te ugotovitve kažejo, da so proizvajalci zdravil precej konzervativni kar se roka trajanja tiče, pravi Nierenberg, ki opozarja, da bi veljajo ponovno preučit, kako dolgo lahko zdravilo stoji v skladišču oziroma na policah lekarn.

Strokovnjak še opozarja, da pri tem ne gre enačiti vseh zdravil, na primer aspirina in sirupa za kašelj: "Tekočih zdravil nikakor ne smemo jemati po izteku roka uporabnosti, saj steklenica po tem, ko smo jo odprli, ni več sterilna. Zdravilo tako postane gojišče za bakterije. To še posebej velja pri kapljicah za oči, saj se z vrhom stekleničke pogosto dotikamo oči," dodaja.  

Kaj pa antibiotiki?

antibiotiki, gripa, vitamini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Antibiotiki so zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb. Če so vam ostala od prej, nikar ne preizkušajte njihovo učinkovitosti. Če antibiotike jemljemo pogosto in neustrezno, s tem prispevamo k povečanju števila proti antibiotikom odpornih bakterij, kar je ena najbolj perečih zdravstvenih težav na svetu, opozarjajo strokovnjaki. Sicer le zdravnik, ki vas je pregledal, presodi, ali določena bolezen zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Tako pravilno hranimo zdravila

Zdravila vedno shranjujemo v prvotni embalaži in vedno skupaj s priloženim navodilom. Za shranjevanje zberemo hladno in suho mesto, zaščiteno pred svetlobo, vlago in neposrednim virom toplote,večina zdravil shranjujemo pri sobni temperaturi (od 15 do 25 stopinj). Zdravila naj ne bodo dosegljiva otrokom. Po uporabi zdravilo vedno dobro zapremo.

Če zdravila kažejo znake kvarjenja (se drobijo, spremenijo barvo, se zmehčajo ali zlepijo, popokajo, če spremenijo okus in vonj...), jih takoj zavržemo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1