• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Neplačniki

2 komentarja

Lani 3.777 ovadenih zaradi preživnine

Preživnine. 3,5 milijona nadomestil iz sklada.

Sergeja Hadner Hvala / Ljubljana

 

Povprečna 
preživnina za otroka je 130 evrov. (Foto: shutterstock)

"Kazenske ovadbe proti očetu neplačniku moram na tožilstvo vlagati vsakega pol leta, prav tako kazensko prijavo na policijo. To je edini način, da izterjam preživnino za otroka," razlaga ločena mati, ki bi morala prejemati 150 evrov preživnine. "Bivši partner je brezposeln, razglasil je osebni stečaj, zato izvršbe na njegovem računu ni mogoče izvesti, čeprav ima denar tako za visoko najemnino kot za počitnice," še razlaga mati.

Kazenskih ovadb vse več

  •  

    Ekonomsko nasilje

    Kampanja. Do preživnine je upravičenih 47 tisoč otrok, po zadnjih podatkih javnega preživninskega sklada pa je ne plačuje 8,7 odstotka očetov. Na neplačevanje preživnine kot obliko ekonomskega nasilja opozarjajo na Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja. S projektom Ste ta mesec že plačali preživnino? spodbujajo širšo javno razpravo, ki stigmatizira neplačnike, in tako pozitivno vplivajo na njihovo ravnanje.

Število kazenskih ovadb zaradi neplačevanja preživnine se je lani povečalo za 36 odstotkov. Lani je bilo tako ovadenih 3.777 neplačnikov, leto prej pa tisoč manj. Neplačnik po posredovanju sodišča dolg poravna za nazaj, če prakso neplačevanja nadaljuje, mora skrbnik otroka kazensko ovadbo vložiti znova.

Nadomestilo iz sklada

Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad iz davkoplačevalskega denarja za neplačane preživnine na leto namesto dolžnikov izplača več kot 3,5 milijona evrov nadomestil. Sklad nadomestilo izplača, če preživninski zavezanec v zadnjih 12 mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine. Nadomestilo iz sklada za otroka do šestega leta znaša 72 evrov, za otroka med šestim in 14. letom 79 evrov, za otroka, starejšega od 14 let, pa 94 evrov.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima