Slovenija
43 ogledov

Lani 3.777 ovadenih zaradi preživnine

Oče in otrok Shutterstock
Preživnine. 3,5 milijona nadomestil iz sklada.

"Kazenske ovadbe proti očetu neplačniku moram na tožilstvo vlagati vsakega pol leta, prav tako kazensko prijavo na policijo. To je edini način, da izterjam preživnino za otroka," razlaga ločena mati, ki bi morala prejemati 150 evrov preživnine. "Bivši partner je brezposeln, razglasil je osebni stečaj, zato izvršbe na njegovem računu ni mogoče izvesti, čeprav ima denar tako za visoko najemnino kot za počitnice," še razlaga mati.

Kazenskih ovadb vse več

Število kazenskih ovadb zaradi neplačevanja preživnine se je lani povečalo za 36 odstotkov. Lani je bilo tako ovadenih 3.777 neplačnikov, leto prej pa tisoč manj. Neplačnik po posredovanju sodišča dolg poravna za nazaj, če prakso neplačevanja nadaljuje, mora skrbnik otroka kazensko ovadbo vložiti znova.

Nadomestilo iz sklada

Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad iz davkoplačevalskega denarja za neplačane preživnine na leto namesto dolžnikov izplača več kot 3,5 milijona evrov nadomestil. Sklad nadomestilo izplača, če preživninski zavezanec v zadnjih 12 mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine. Nadomestilo iz sklada za otroka do šestega leta znaša 72 evrov, za otroka med šestim in 14. letom 79 evrov, za otroka, starejšega od 14 let, pa 94 evrov.

Komentarjev 2
  • dragec 08:16 22.oktober 2013.

    No, no, prav me preseneča, saj je Slovenija pridna katoliška državica, ki veliki pomen daje prav drušini. Kaj se dogaja z mladimi družinami v SLO - kriza?=???

  • privat 08:10 22.oktober 2013.

    država preganja tiste ljudi ,katerim je ukradla vse tudi bodočnost!! Kako naj plačujejo preživnine ,če nimajo ustavnih temelnih pravic človeka ,kijih bi država ali štala moralanuditi državljanom ali prebivalcem štal. Če imaš štalo mora biti elektrika ,voda....Če pa imašdržavo moraš ...prikaži več nuditi izobrazbo,posel ,streho nad glavo itd..Samo tukaj je štala in krave so na poljih in v štalah prebivajo samo stari bogati prdci!!.ali z drugimi besedami senilni mafijci!