Slovenija
15 ogledov

Lani 81 milijonov dobička, leto pred tem 1,5 milijarde izgube

NLB Saša Despot
"Rezultati za leto 2014 kažejo, da je pot prava," je poudarja prvi mož NLB Janko Medja.

"Po prenosu slabih kreditov na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), po izrednih ukrepih konec 2013, po pregledu celotnega portfelja in po ustreznih slabitvah je NLB danes zdrava in stabilna banka, ki že aktivno prispeva in postaja sposoben partner gospodarstvu," je predsednik uprava NLB Janko Medja povedal na današnji novinarski konferenci.

Po njegovem je "obdobje nestabilnosti in dokapitalizacij za nami", nov izziv banke pa bo privatizacija, za katero se je do konca leta 2017 zavezala država. "Vodstvo se do vsebine ne opredeljuje, želimo pa si stabilnih lastnikov," je izpostavil Medja.

Nadzorniki z vodstvom NLB zadovoljni

Prvi nadzornik največje banke v državi Gorazd Podbevšek je poudaril, da je banka "štirikrat presegla načrte glede dobička", zato nadzorniki ugotavljajo, da je lani dosegla ključni preobrat. "Leto 2014 je bilo težko, saj so bile in so tržne razmere zaostrene," je dejal. Po njegovih besedah nadzorni svet "upravi NLB zaupa".

Podbevšek je povzel, da lanski ustvarjeni dobiček ostaja v banki oz. v njenem kapitalu. "Zato se kapitalska ustreznost dviguje bistveno nad zahtevo Evropske centralne banke (ECB)," je še povedal. Lani je ta za skupino dosegla 17,6 odstotka, zahteva ECB je postavljena pri 14,7 odstotka.

V letošnjem letu v banki načrtujejo nadaljnjo rast dobička, pri čemer Medja ni želel govoriti o konkretnih številkah. "V letih 2015 in 2016 bomo nadaljevali z odgovorno rastjo," je orisal, a bil jasen: "Kreditiramo dobra in zdrava podjetja, ne dajemo pa več kreditov, ki nimajo poslovne podlage."

Razščiščujejo tudi s preteklostjo

Stroški za oslabitve in rezervacije so se po prenosu dela slabih terjatev na DUTB terjatev bank močno znižali. Na ravni matične banke so tako strmoglavili za 92 odstotkov na 93,1 milijona evrov. Na ravni skupine so upadli za 87 odstotkov na 141,4 milijona evrov.

NLB, za katero Medja trdi, da je usmerjena predvsem v prihodnost, vseeno razčiščuje s slabimi praksami iz preteklosti. Lani je podala 51 kazenskih ovadb, v katerih so našli 64 sumov kaznivih dejanj. Banka je ovadila 62 oseb. Pri tem se sumi kaznivih dejanj po njegovih besedah "nanašajo v polovici na zunanje sodelavce, v polovici na pretekle notranje in pri slednjih na vse možne ravni".

Komentarjev 4
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:16 02.marec 2015.

    Kako je NLB prišla do dobička? www.vzmd.si/mediji-o-vzmd/stanje-v-nlb-in-nkbm http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/nlb-obdobje-nestabilnosti-in-dokapitalizacij-za-nami.html »ROP STOLETJA« - soočenje z argumenti in razkritje zavajanj predstavnikov BS in prejšnje Vlade RS VIDEO: www.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5as

  • jankop 08:36 01.marec 2015.

    No pa začnimo vračat!

  • Papaja Popi 14:56 27.februar 2015.

    Seveda, ker potem si bodo vse potalali in bo spet zmanjkalo in bo treba spet dokapitalizirati.