Svet
7 ogledov

Lani na Hrvaškem manj Slovencev

hrvaška morje Shutterstock
Leta 2012 je na Hrvaškem dopustovalo manj Slovencev, ki pa so vseeno ustvarili več nočitev v primerjavi z letom prej. Hrvati sicer z lansko sezono zelo zadovoljni, Hrvaška naj bi bila sredozemska zmagovalka.

Hrvaško je lani obiskalo 12,3 milijona turistov oz. pet odstotkov več kot v letu 2011, ki so opravili 70,3 milijona nočitev, je včeraj povedal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić.

Južno sosedo je obiskalo 1,15 milijona slovenskih turistov, kar je približno 32.000 oz. tri odstotke manj kot leta 2011. So pa Slovenci ustvarili 7,4 milijona prenočitev, kar je približno 28.000 nočitev oz. 0,4 odstotka več kot v predhodnem letu.

Slovenci so po številu obiskov kot prenočitev zaostali le za Nemci, ki so najpogostejši obiskovalci Hrvaške. Iz Nemčije je v sosednjo državo prišlo nekaj manj kot dva milijona turistov, ki so ustvarili nekaj manj kot 15 milijonov prenočitev. Obe številki na letni ravni predstavljata 13-odstotno rast.

Nemcem in Slovencem so po obisku sledili Avstrijci, Italijani, Čehi, Poljaki in Slovaki. Po številu prenočitev pa so Nemcem in Slovencem sledili Avstrijci, Čehi, Italijani, Slovaki in Nizozemci.
Razen Italijanov, katerih obiski in nočitve so se na letni ravni znižali po šest odstotkov, so vsi ostali omenjeni turisti lani prišli na Hrvaško v večjem številu, ustvarili pa to tudi več prenočitev. Tudi hrvaških turistov je bilo za nekaj več kot tri odstotke manj kot v letu prej, ustvarili pa so skoraj za dva odstotka manj nočitev.

Zaslužek rasel počasneje

Čeprav je bilo lani tujih turistov in njihovih prenočitev na Hrvaškem za 6,4 oz. 7,4 odstotka več kot v letu 2011, zvišanje prihodkov od turizma ni sledilo tem trendom in je bilo približno za polovico manjše.

Prihodki od turizma so v prvih devetih mesecih lani namreč znašali 6,27 milijarde evrov, kar je 3,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2011. Sicer pa minister pričakuje, da se bodo lanski prihodki po obračunu treh zadnjih mesecev povzpeli na sedem milijard evrov, potem ko so leta 2011 znašali 6,7 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.