Svet
13 ogledov

Lani po svetu rekordno število ubitih novinarjev

V tem avtomobilu je umrl novinar Reutersa, potem ko je vanj usmeril ogenj izrael Žurnal24 main
V desetih letih je bilo ubitih že skoraj tisoč novinarjev, več kot pol primerov ni bilo nikoli pojasnjenih.

Newyorški odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je v četrtek poročal, da je bilo lani po svetu med opravljanjem svojega dela ubitih 70 novinarjev, od tega jih je bila polovica naklepno umorjena. Število zaprtih novinarjev pa se je od leta 2011 do lani povečalo za 53, in sicer na skupno 232.

Letos ubitih že šest novinarjev

CPJ poroča, da je bilo med opravljanjem svojega dela od leta 1992 ubitih 971 novinarjev. Od tega kar 588 primerov ni bilo nikoli pojasnjenih. Letos je bilo ubitih že šest novinarjev. Lani je bilo največ primerov umorov v Somaliji, kjer tudi niso raziskali nobenega primera. Veliko novinarjev so ubili tudi v Pakistanu in Braziliji, ki je izbrana za gostiteljico svetovnega prvenstva v nogometu in poletnih olimpijskih iger.

Slab položaj za novinarje je tudi v Siriji in Rusiji, v Evropi pa se je položaj poslabšal na Madžarskem in v Italiji. CPJ med demokratičnimi državami kot problematično izpostavlja tudi Južnoafriško republiko.

Namestnik direktorja CPJ Rob Mahoney je opozoril, da v demokratičnih državah novinarjev ne bi smeli kazensko preganjati, ampak bi bilo treba spore reševati s civilnimi tožbami.

"Grozljivo sporočilo"

Večina umrlih in zaprtih novinarjev po svetu je novinarjev z avtorskimi pogodbami, ki so brez podpore velikih medijskih hiš pisali zgodbe o lokalni politiki in korupciji. V številnih primerih umori niso bili raziskani, kar po besedah Mahoneyja pošilja grozljivo sporočilo za vso novinarsko skupnost. CPJ si med drugim prizadeva, da Združeni narodi svobodo tiska vključijo med osnovne človekove pravice, še posebno v državah v razvoju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.