Zdravje > Otrok
31 ogledov

Lani v Sloveniji 38 novih psihoaktivnih snovi

disko, nočni klub Profimedias
Najbolj priljubljeni skupini novih psihoaktivnih snovi sta sintetični kanabinoidi in sintetični katinoni. Sintetični kanabinoidi posnemajo učinke konoplje, sintetični katinoni pa učinke stimulativnih drog, kot sta kokain in amfetamin.

“V Evropi in Sloveniji beležimo naraščanje števila novih psihoaktivnih snovi (NPS), zato opozarjamo, da njihova redna in visoko tvegana uporaba vodi v zasvojenosti, posledice delovanja pa se pojavijo šele po določenem časovnem obdobju,” sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V okviru EU sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi so v letu 2014 zabeležena 101 NPS, v Sloveniji pa jih je Nacionalni forenzični laboratorij lani identificiral 38. “NPS predstavljajo veliko tveganja za zdravje uporabnikov, saj se pojavljajo zelo hitro, prodajajo se na odprtem trgu, hkrati pa je zelo malo informacij o njihovih učinkih in škodi, ki jo povzročajo,” pravijo.

Poskusilo jih je 13 odstotkov mladih

“Po podatkih raziskave Eurobarometer 2014 je nove psihoaktivne snovi že kdaj poskusilo osem odstotkov mladih Evropejcev v starosti 15­-24, v Sloveniji pa 13 odstotkov mladih v tej starostni skupin. Uporaba NPS je glede na raziskave vezana na plesne zabave in prireditve ter na druženje s prijatelji,” pojasnjuje Andreja Drev z NIJZ. Dodaja, da sta dve med uporabniki najbolj priljubljeni skupini NPS sintetični kanabinoidi in sintetični katinoni. Sintetični kanabinoidi posnemajo učinke konoplje, sintetični katinoni pa učinke stimulativnih drog, kot sta kokain in amfetamin. “V Sloveniji so med uporabniki razširjeni predvsem sintetični katinoni, med katerimi je najbolj priljubljen 3-MMC,” pravi. 

Stranski učinki NPS so po njihovih besedah največkrat neznani in mnogokrat usodni. Redna in visoko tvegana uporaba NPS vodi v psihične in telesne zasvojenosti. Posledice delovanja NPS se, tako kot pri večini drog, pojavijo šele po določenem časovnem obdobju. “V uporabniku se poruši telesno ravnovesje. Telo se začne odzivati z nezmožnostjo kontroliranega gibanja, značilna pa je tudi agilnost in nenehna potreba po govorjenju,” opisujejo. Dodajajo, da se uporabniki s pomočjo NPS transformirajo v svet, kjer se skrijejo njihove težave, svet postane bolj jasen in barven, tako pa se lažje vključijo v družbo, povečana je njihova motivacija po druženju in komuniciranju, ob tem pa pogosto postanejo bolj nasilni, ogrožajo ljudi, ki so v bližini in so nagnjeni k laganju.

Uporabljajo jih za samozdravljenje

Ugotavljajo, da so ranljive ciljne skupine za uporabo NPS mladostniki, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi in intravenozni visoko tvegani uporabniki prepovedanih drog.

“Mnogim mladostnikom, ki se znajdejo v težavah, droge odgovarjajo na njihove razvojne potrebe po sprejetosti, pripadnosti, občutku lastne vrednosti in jih uporabljajo kot samozdravljenje,” ugotavlja Ines Kvaternik z NIJZ. Pojasnjuje, da je uporaba droge za namene samozdravljenja še posebej tvegana, ker jim droge, ki jih uporabljajo, utrjujejo vzorce ravnanja, ki jim kasneje v življenju škodijo. Kot na primer: osip iz šole, izguba socialnih stikov … Pravi, da uporaba prepovedanih drog med mladostniki, še posebej NPS, utrjuje vzorce odtujenosti od sebe, soljudi in svojih potreb. “Zato za omenjeno skupino mladostnikov niso dovolj le informacije na ravni poznavanja in prepoznavanja tveganj za zdravje, ki so povezana s posameznimi NPS, ampak je treba načrtovati ukrepe, ki bodo spreminjali obstoječe vzorce ravnanja in bodo usmerjeni v zmanjševanje škode in sprejemanju mladostnika,” Je sklenila. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.