Slovenija
123 ogledov

Laser prvič vgrajen v človeško celico

Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS Žurnal24 main
V človeško celico so prvič vgradili laser. V tandemu, ki se je podpisal pod veliki dosežek, sodeluje tudi slovenski strokovnjak dr. Matjaž Humar.

"Če smo do zdaj poznali uporabnost laserjev zunaj človeškega telesa, bodo po novem odkritju laserji uporabni tudi tam, kjer še nikoli niso bili: znotraj nas," sporočajo z Instituta Jožef Stefan.

Raziskovalcem je uspel izjemen podvig, v človeško celico so prvič uspeli vgraditi laser. Še več, pokazali so tudi, da maščobne celice, prisotne v našem telesu, že same po sebi vsebujejo laserje, ki jih je potrebno le aktivirati, piše na spletni strani Inštituta Jožef Štefan.

V obeh primerih je laser v obliki mikroskopske fluorescentne kroglice ali kapljice. Preko deformacije laserjev so uspeli izmeriti izjemno majhne sile, prisotne znotraj celice. Laserje so uporabili tudi kot črtne kode za označevanje celic, ki imajo dovolj enoličnih kombinacij za unikatno označenje vseh celic v človeškem telesu.

Dosežek je bil objavljen v članku Intracellular lasers v reviji Nature Photonics. Avtorja raziskave sta raziskovalec Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« dr. Matjaž Humar, ki je trenutno preko evropskega projekta Marie Curie na podoktorskem usposabljanju na Harvard Medical School v Združenih državah Amerike, in Seok-Hyun Yun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.