Slovenija
307 ogledov

Lastniki panično umikajo nepremičninske oglase

 stanovanjski bloki Saša Despot
S prvim januarjem je na nepremičninskem trgu zavladala prava panika - lastniki in nepremičninski agenti umikajo oglase.

"Do pridobitve energetske izkaznice je najem lahko le krajši od 12 mesecev" in "energetska izkaznica je še v izdelavi", sta le dva od pripisov, ki so se po novem letu pojavili pod nepremičninskimi oglasi. Takrat so namreč začela veljati določila, ki inšpektorjem omogočajo izrekanje glob za oglaševanje nepremičnin brez navedenih energetskih kazalcev pri oddaji za več kot eno leto ali prodaji. A pripise v strahu pred globami dodajo tudi tisti lastniki nepremičnin, ki jim sankcije ne grozijo.

Prodaja nepremičnin stagnira

"Ministrstvo je z energetskimi izkaznicami uničilo še tisto malo nepremičninskega trga, kar ga je bilo," nekoliko dramatično pove direktor nepremičninske agencije Stoja Trade Zoran Đukić. Tudi njihova agencija je v oglasih zapisala, da lastniki oddajajo nepremičnine le za 11 mesecev, saj tako energetske izkaznice niso potrebne.

Đukić je povedal, da so se lastniki odločili, da bodo pač raje oddajali za krajši čas: "Nepremičninske pogodbe so se že pred tem sklepale le za 12 mesecev, zdaj pa se še za mesec manj." A oddaje niso niti tako problematične, trdi Đukić, problem so prodaje nepremičnin, ki so se popolnoma ustavile. "Okoli 300 lastnikov nepremičnin se je zgolj pri nas odločilo, da oglase popolnoma umakne," še nadaljuje in pove, da bo kaos na trgu najverjetneje trajal še okoli pol leta.

Sklepali bodo več krajših pogodb

Oglase so umaknili tudi pri nepremičninski agenciji Arcimboldo. "Jaz sem umaknila oglase, vem da so nepremičninske agencije pod oglase zapisale razne floskule, na primer, da je energetska izkaznica v izdelavi, kar ne velja, ker v pridobivanju je vse v življenju," je povedla Ivana Gabrijelčič iz agencije Arcimboldo in nadaljevala, da je krajši najem le finta v levo: "Če se bo pojavil nekdo, ki bo želel pogodbo za pet let, se bo pa napisala po petkrat za enajst mesecev. To je finta v levo, to ni nikakršen odnos."

Poleg glob tudi opozorila

Na vprašanje, ali so z inšpekcijskimi nadzori že začeli, pristojna gradbena inšpekcija ne odgovarja. Med vrsticami pa pravijo, da bodo poleg glob izrekali tudi opozorila. Še vedno pa tudi ni jasno, ali bodo z 250 evri kaznovali tudi vse tiste, ki v oglasih ne navajajo, za koliko časa nepremičine oddajajo: "Bodočih dejanj v posameznih postopkih pa ne moremo predvidevati niti v naprej napovedovati, saj bi s tem prejudicirali odločitve pooblaščenih uradnih oseb."

Kdaj so energetske izkaznice potrebne si preberite tu.

Komentarjev 22
  • Janez_53 20:52 08.januar 2015.

    Malce poenostavljeno si predstavljaš, da bi si lahko kar vsak izdelal energetsko izkaznico! Prosil bi te tudi, da navedeš države, kjer si ljudje lahko kar sami izdelujejo energetske izkaznice.

  • Janez_53 20:20 08.januar 2015.

    Da uvedba energetske izkaznice skoraj zruši nepremičninski trg, je velika izmišljotina! Cena energetske izkaznice je približno ena tretjina (ali maksimalno polovica) mesečne najemnine. Če je to lahko razlog za zrušitev nepremičninskega trga, je bolje, da se v resnici zruši! In ...prikaži več bilo je dovolj časa za pridobitev energetske izkaznice. Sam sem jo pridobil v manj kot 14 dneh. Stala je slabih 180€ za lokal v velikosti cca 80 m2. In nekaterim, ki tule bluzijo, še vedno ni jasno (ali pa niso v stanju dojeti), da je uvedba energetskih izkaznic DIREKTIVA EU, ne pa kaprice lokalnih tajkunčkov!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:15 08.januar 2015.

    energetska izkaznica bi bla čist ok če jo ne bi naši pametnjakoviči politiki zapakiral v preplačani zlati ovoj.