Avto
236 ogledov

Lastnikom starih dizlov bodo ponudili do 2.300 evrov

Gorivo Andrej Leban
Voznikom naj bi bila pripravljena vlada plačati do 2.300 evrov spodbud, če bi se odpovedali svojemu staremu dizelskemu avtu.

Seveda ne v Sloveniji, temveč o tem ukrepu resno razmišljajo v Veliki Britaniji, kjer zaradi onesnaženja in škodovanja zdravju snujejo prelom z dizelsko zgodbo v osebnih avtomobilih. 

Britanska vlada tako pripravlja shemo spodbud, da bi se ljudje raje in hitreje odločili za nakup čistejšega prevoznega sredstva. Po poročanju BBC bi lahko finančna pomoč na avto pod določenimi pogoji dosegala 2.000 funtov, oziroma 2.300 evrov. Do najvišje subvencije naj bi bili upravičeni tisti lastniki dizlov, ki že tako živijo v najbolj onesnaženih področjih, ali ki imajo nizke dohodke. 

Dizelski avtomobili zaradi izpustov dušikovih oksidov dokazano škodno vplivajo na respiratorne organe in povzročajo astmo. Še posebej škodljivi so starejši dizli, pri čemer je v državi okoli petina dizelskih avtomobilov starejših od 12 let.

Velika Britanija ima za Italijo najvišjo stopnjo prezgodnjih smrti kot posledica onesnaženja. Velika Britanija ima sicer zelo rigorozno davčno politiko pri avtomobilih, saj je lestvica davka zelo odvisna od emisij, stroški pa se obračunavajo vsako leto in ne kot v Sloveniji zgolj v okviru davka na motorna vozila ob nakupu novega avta.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • smejka 12:18 26.april 2017.

    Vsepovsod so v igri zgolj dobički.Tu ni izjema ne avtomobilska industrija, prehrambena, zdravstvo, pogrebništvo....žal.

  • smejka 12:16 26.april 2017.

    V Sloveniji je kvečjemu pričakovati davek, če boš imel starega dizla,ne pa pa subvencije.Je pa tako, da če nimaš denarja kupiš staro, slabše in na koncu še dražje = začaran krog.

  • k0libri 09:20 26.april 2017.

    Dizel FTW!