Šport
20 ogledov

Litovska klop premočna za Francoze

Bagatskis Latvija Makedonija EuroBasket Jesenice Podmežakla
1/32
EPA
Košarkarji Litve so na prvi tekmi drugega dela EP visoko, s 76:62 premagali Francijo. Latvijci so povsem razbili Ukrajince (85:51), Srbija pa je bila boljša od Belgije (76:69).

Francozi so drugi del evropskega prvenstva začeli s porazom, v osrednji ljubljanski športni dvorani pa so jim košarkarsko mero vzeli Litovci. Baltski igralci so bili absolutni gospodarji današnje tretje tekme prvega kroga v skupini E, po francoskem skalpu pa so naredili tudi velik korak k uvrstitvi v četrtfinale, saj se bodo v naslednjih dveh krogih pomerili s košarkarsko manj sposobnimi Belgijci in Ukrajinci, medtem ko Francoze čakata veliko zahtevnejša obračuna z Latvijci in predvsem Srbi. Tekmi drugega kroga bosta 13., tretjega pa 15. septembra.

Litovci v prvem delu že na +11

Baltski košarkarji so v prvem polčasu prikazali zelo preudarno predstavo in z odlično obrambo povsem onemogočili najmočnejša francoska napadalna orožja, predvsem enega najbolj prepričljivih igralcev prvega dela turnirja in bržkone največjega zvezdnika letošnjega evropskega prvenstva Tonyja Parkerja.

Ta je bil do končnice prvega dela skorajda "neviden", Litovci pa so si v 14. minuti priigrali 11 točk prednosti (23:12). Prvi mož "trikolorjev" - do 17. minute je dosegel zgolj točko - pa je v končnici vendarle "eksplodiral", po njegovih petih zaporednih točkah so se Francozi približali na dve točki zaostanka (23:25) in tekmo praktično postavili v začetno izhodišče.

Francozi obnemeli

A Litovci se niso dali, v tretji četrtini so uspešno kljubovali pritisku telesno izjemno sposobnih Francozov in si v 26. minuti priigrali deset točk naskoka (41:31). Francozi so jim v nadaljevanju nekajkrat močno zadihali za ovratnik in se približali na štiri točke zaostanka (39:44, 41:45), a izbranci litovskega selektorja Jonasa Kazlauskasa so se vselej izvili iz neprijetnega položaja, v zadnji četrtini pa pokazali zobe in s trojko Linasa Kleize v 33. minuti povedli za 12 točk (57:45). Francozi so naravnost obnemeli, od šoka pa se niso pobrali vse do konca tekme.

Reprezentanci Litve in Francije sta bili v številnih košarkarskih prvinah dokaj izenačeni, največja razlika pa se je naredila pri košarkarjih, ki so v igro vstopili s klopi. Litovski ''rezervni'' igralci so dosegli 21 točk, francoski pa le devet.,

Srbija korak do četrtfinala

Reprezentanca Srbije je v današnjem drugem obračunu po racionalni predstavi ugnala Belgijo. Nekoliko presenetljiva udeleženka drugega dela evropskega prvenstva je bila tri četrtine tekme enakovredna košarkarsko potentni srbski izbrani vrsti, ki je s prvo zmago v drugem delu odločno zakorakala proti četrtfinalu ter štirim točkam iz prvega dela danes dodala še dve. 

Medel uvod srbskih košarkarjev je njihovega stratega močno razjezil, izkušeni in z vsemi mavžami namazan Dušan Ivković je že v drugi minuti zahteval minuto odmora pri zaostanku 0:4. A tudi ta ni prebudila njegovih varovancev, le minuto zatem so zaostali 0:8, prvi točki iz igre pa dosegli šele v četrti minuti. Belgijska conska obramba je Srbom povzročila nekaj težav, kar nekaj časa so potrebovali, da so se nanjo privadili in prvič na dvoboju tekmece ujeli v osmi minuti (15:15).

Od tedaj naprej so bile škarje in platno v rokah Srbov, ki so prevzeli nadzor na stožiškem parketu in počasi lomili odpor Belgijcev. Ti so v prvem polčasu in v prvi polovici drugega - v 27. minuti so celo vodili z 51:48 - držali korak ne le s papirnatimi favoriti tega dvoboja, temveč celotnega turnirja, v začetku zadnje četrtine pa so Ivkovićevi fanti le pokazali svoje košarkarske mišice in z racionalno porazdelitvijo moči - odločno so zaigrali, ko je bilo najbolj potrebno - vendarle strli odpor na veliki košarkarski sceni dokazovanja željnega tekmeca.

Janicenoks Lipovi Latvija Ukrajina EuroBasket | Avtor: EPA EPA
Latvijci povsem razbili blede Ukrajince

Ukrajinskim in latvijskim košarkarjem je po končanem skupinskem delu pripadla čast, da so odprli drugi del sklepnega turnirja v Sloveniji, premiera v Stožicah pa se je končala s prepričljivo zmago izbrancev latvijskega selektorja Ainarsa Bagatskisa

Dvoboj nekdanjih "bratov" iz časov Sovjetske zveze je minil v absolutni prevladi košarkarjev z Baltika, ki so si že v prvi četrtini priigrali prednost 13 točk (24:11), "zaspal" pa je tudi znani ameriški trener na ukrajinski klopi Mike Fratello, ki ni zahteval minute odmora. Latvijci so vse dvome o zmagi razrešili v drugi četrtini, ko so dobro obrambo in tekočo napadalno igro povsem razorožili nekoliko okornejše tekmece in si v 18. minuti priigrali 21 točk naskoka (40:19).

V drugem delu so Latvijci svojo prednost v točkah še oplemenitili. Zadnjo četrtino so začeli s +33 (65:32) in tekmo brez stresnih trenutkov končali v svojo prid ter osvojili prvi par točk v drugem delu, hkrati pa dosegli drugo najvišjo zmago na turnirju. Letošnji rekord je v rokah Španije, ki je v predtekmovanju premagala Poljsko za 36 točk. Latvijci so prevladovali v vseh prvinah igre; zadeli so kar 15 metov za tri točke, ob tem pa pobrali šest žog več od tekmeca, imeli 18 podaj proti sedmim Ukrajine, ki je vseh štiridesetih minutah naredila vsega deset osebnih napak.

Drugi del EP (Stožice), 1. kolo:

Skupina E 

Litva : Francija 76:62 (16:10, 16:17, 19:15, 25:20)
Seibutis 15, Valanciunas 13 in 6 sk., Kleiza 11 in 7 sk.; De Colo 12, Parker 11

Latvija : Ukrajina 85:51 (24:11, 18:11, 23:10, 20:19)
Janicenoks 14, Kuksiks 13, Meiers 11 in 10 sk.; Gladir 12, Kravcov 7 in 6 sk.

Belgija : Srbija 69:76 (18:19, 18:21, 15:14, 18:22)
Mubuku 16 in 6 sk., Van Rossom, Beghin po 12; Krstić 17, Marković 15, Bogdanović 12 in 5 sk.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.