Šport
40 ogledov

Lazarov za Žurnal24: Najlažje je jokati, treba je verjeti

Prijateljska tekma med Slovenijo in Makedonijo.
1/7
Saša Despot
Po prijateljski tekmi Slovenije in Makedonije v Trbovljah nam je nekaj minut namenil tudi eden najboljših rokometašev zadnjih let, makedonski "bombarder" Kiril Lazarov.

Največji in pravzaprav edini pravi zvezdnik makedonske rokometne reprezentance - Kiril Lazarov - je tudi v trboveljski dvorani Polaj upravičil svoj sloves ter bil s šestimi zadetki prvi strelec svoje izbrane vrste ob porazu proti Sloveniji (31:25). Makedonija, ki jo vodi nekdanji trener Gorenja Ivica Obrvan, je tekmo v Zasavju odigrala v sklopu priprav na prihajajoče evropsko prvenstvo.

"Mi smo sredi priprav, malce smo 'težki'. A treba se je zavedati, da smo imeli nasprotnika, ki je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu polfinalist. In za to gre Sloveniji polno spoštovanje," je član slovite Barcelone uvodoma spoštljivo pohvalil zmagovitega tekmeca. O reprezentanci pod vodstvom Borisa Denića ima zelo dobro mnenje.

Slovenija menja 8 ali 9 "bekov"

"Gre res za močno reprezentanco, ki ima močnejši nabor igralcev v rotaciji od nas. Mislim, da so na zunanjih položajih zamenjali kar osem ali devet igralcev. Po mojem je to odločilo srečanje, mi smo padli proti koncu tekme, potem ko smo se posebej v prvem polčasu dobro držali. Ne glede na vse, je bil to pravi preizkus za nas. Imeli smo kvalitetnega nasprotnika in mislim, da so gledalci lahko tudi gledali dober in privlačen rokomet. Ta obračun bo koristil tako nam, kot Slovencem in verjamem, da bomo oboji izpolnili svoje cilje. Mi na evropskem prvenstvu, oni pa v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo," je bil rekorder po številu zadetkov na SP in EP kljub porazu optimistično razpoložen. 

Makedonija je pred začetkom priprav računala tudi na dva naturalizirana igralca (našega Renata Vugrinca in Srba Nemanjo Pribaka), ki pa zaradi administrativnih ovir ne bosta mogla pomagati fantom iz dežele večnega sonca. To se pozna v rotaciji, še posebej na zunanjih položajih, kar je izpostavil tudi selektor Obrvan.

"Našim mlajšim fantom še manjka nekaj predrznosti"

Slovenija Makedonija rokomet prijateljska tekma dvorana Polaj Trbovlje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Najlažje se je pritoževati, jokati in 'jamrati', a to nam ne bo pomagalo. Treba je ostati pozitiven in gledati naprej. Imamo nekaj mladih, na sceno prihajajočih rokometašev, ki jim je treba dati podporo, da bodo napredovali vsak dan. Nas starejše mora nekdo naslediti, če želimo konstantnost dobrih rezultatov. Mi izkušenejši jim bomo pri tem pomagali. Mladim še manjka nekaj kvalitete in predrznosti, starejši pa jim bomo omogočili, da se razvijejo. Mi imamo kvaliteto in bomo z njimi. Moramo se boriti in predvsem verjeti. Če verjameš vase, bo uspeh prišel. Najlažje pa je 'jamrati' in si ustvarjati alibi," se na odstone igralce (med poškodovanimi je tudi njegov brat Filip) ne ozira 33-letni 'bombarder'.

Problemi so, problemi bodo ...

"Imamo visoke ambicije, ne oziramo se na težave in tisto, kar nekdo misli, da nam manjka. Mi bomo vedno tako razmišljali, kajti le s takšnim razmišljanjem bomo lahko nekoč nekaj osvojili oz. dosegli nek uspeh," je svoj odnos do tekmovanja in pristop do tekme razkril Lazarov, ki gotovo ve, kako se osvajajo naslovi.

"Mi smo se dobro držali proti močni Sloveniji, polfinalistu mundiala, kar nam veliko pomeni. In to je tisto, kar moramo potegniti iz te tekme. To nam mora služiti kot motivacija za nadaljne delo, ki ga moramo opraviti pred tem, kar nas čaka," je svoje razmišljanje v prakso prenesel oče dveh otrok (sin Blagojče, hčerka Lana), ki sicer prihaja iz kraja Sveti Nikole, ki je nekaj kilometrov oddaljen od največjega mesta vzhodne Makedonije - Štipa (ob tem ne pozabi omeniti, za kako lepo mesto gre). Svoje prve rokometne korake je naredil v klubu Ovče pole.

"Sedaj moramo mi dvigniti letvico"

Za konec je spregovoril tudi o aktualnem trenutku makedonskega rokometa, ki je v zadnjih letih v vzponu. Oba velikana iz Skopja, Metalurg in Vardar, sta resna akterja tudi v Ligi prvakov. "Trenutno imamo kar dobro rokometno bazo, v Makedoniji se igra kvaliteten rokomet. Klubski rokomet je na vrhunskem nivoju, sedaj moramo to prenesti še na reprezentančno raven. Nekaj časa je bila reprezentanca boljša od klubov, sedaj je ravno obratno. Sedaj moramo mi dvigniti letvico. In takšno razmišljanje nas bo poneslo naprej," je v svojem slogu zaključil prijazni Makedonec, ki mu ni bilo težko odgovoriti na nekaj vprašanj, tudi potem, ko so rokometaši že 'oddelali' svoje pri navijačih in novinarjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.