Slovenija
128 ogledov

Lažna agentka ji je odnesla deset tisoč evrov

Zavarovalni agent Profimedias
Pri lažni agentki je sklenila zavarovanje, ki sploh ne obstaja več. Za nameček pa ji je zaupala še deset tisoč evrov v vezavo in jih nikoli več ni videla. Policija: denarja neznancem nikoli ne izročajte v fizični obliki in preverite identiteto osebe, s katero sklepate posel.

"Meseca julija nas je obiskala gospa iz Lendavskih Goric, ki se je predstavljala za zavarovalniško agentko zavarovalnice Grawe," je sporočila bralka. "Sklenila nam je Apolo Fix zavarovanje in vezala 10.000 evrov v gotovini. Ko smo želeli ta denar nazaj, ga ni bilo nikjer več."

Dodaja, da zavarovalnica o tej osebi ne ve nič, zavarovanje Apolo Fix, ki jim ga je domnevno prodala lažna agentka, pa sploh ne obstaja več. "Oseba, ki jo navaja bralka, ni bila ne v preteklosti ne danes zaposlena v naši zavarovalnici," poudarja Vera Kocbek iz Zavarovalnice Grawe. "Stranka se je obrnila na nas in smo jo pozvali, da naj se obrne na organe pregona."

Poudarjajo, da je v zadnjih nekaj mesecih to edini primer, da se je stranka obrnila na njih in je bila žrtev prevare. "Strankam svetujemo, da od zastopnikov pridobijo identifikacijsko potrdilo in da ne dajejo gotovine zastopnikom brez prejetega potrdila," poudarja Kocbekova. 

Zoper eno osebo inšpekcijski postopek

Na Tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić, z navedenim primerom niso bili seznanjeni, so pa že imeli podobne primere, ko so se posamezniki lažno predstavljali za predstavnike različnih podjetij. "Zaradi suma prevare smo prejete prijave odstopili na pristojno policijsko upravo, v primeru več prijav zoper enega posameznika pa smo uvedli inšpekcijski postopek," so pojasnili pri tržnem inšpekoratu. 

V primeru sklepanja zavarovalnih ali drugih pogodb, pri katerih podjetje samo od sebe kontaktira potrošnika ter se dogovori za sestanek na domu oz. izven poslovnih prostorov, potrošnikom predlagajo, da so še posebej pozorni ter naj se pred dogovorjenim sestankom obrnejo na podjetje in povprašajo o posameznem predstavniku. 

Preverite osebo in denarja ne izročajte v gotovini

"Dodatno lahko potrošniki na licu mesta, še pred sklenitvijo oz. podpisom pogodbe zahtevajo od predstavnika, da jim izroči vsaj na vpogled poslovno vizitko," svetujejo pri tržnem inšpekoratu. "V vsakem primeru pa potrošnike pozivamo, da pred podpisom pogodbe le to v miru in skrbno preberejo."

Policija je bila o navedeni domnevni prevari obveščena, a zaradi varstva osebnih podatkov podrobnosti preiskave ne razkrivajo. "Ljudi opozarjamo, da morajo biti v primeru, ko neznane osebe podajajo ponudbe za sklepanje različnih zavarovanj, previdni," pojasnjuje Suzana Rauš"Še preden karkoli podpišejo oz. plačajo, naj poskušajo preveriti ali gre dejansko za pravo osebo, ki tovrstne storitve lahko opravlja. Osebo zaprosite  za  pooblastilo oz. uradni dokument in preko spleta oz. podjetja preverite, ali je oseba res predstavnik podjetja, ki ga navaja."

Da bi se izognili oškodovanju, denarja neznancem nikoli ne izročajte v fizični obliki, transakcijo pa opravite preko banke, pošte ali na sedežu zavarovalnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • primorka 17:17 05.oktober 2016.

    ..................... ,"zahtevajo od predstavnika, da jim izroči vsaj na vpogled poslovno vizitko",......a res ? Dober nasvet ? Kaj pa ponarejene vizitke, a ste pomislili,da obstajajo ?????

  • kapibara 14:49 05.oktober 2016.

    Najbolj grozljivo, pri tem pa je to, da v SLO dolg po 10 letih zastara.. -nisi dolžan nikomur več....

  • cogocogo 12:49 05.oktober 2016.

    pa se res je z to zavarovalnico sem imal kar neprijetne izkusnje ki so se koncale na sodiscu in kot obicajno firma zmaga ,,takoj izvsba brez moznosti ugovora ,,imamo zakonodajo ki dobesedno zatira ,ropa izkorisca navadne ljudi