Magazin > Film & Glasba & TV
64 ogledov

Le milijon nas je ta pravih

Aleš Klinar Anja Rupel
1/3
Žurnal24 main
Aleš Klinar - Klinči. Pravi, da scena pri nas potrebuje preporod in nove ideje.

Aleš Klinar, javnosti najbolj znan kot gonilna sila legendarne slovenske pop zasedbe Agropop, sicer pa eden od najdonosnejših avtorjev uspešnic pri nas, bo v četrtek svojih 50 let praznoval v velikem slogu – tam, kjer je doma: na odru. In to s 50 gosti. A to ni edini jubilej – praznoval bo tudi 35. obletnico svojega glasbenega delovanja, 25 let skladbe Samo milijon nas je in desetletje delovanja skupine Rock Partyzani. Šerbi zaradi bolezni ne bo. Bo pa tam njegova dolgoletna življenjska sopotnica, pevka Anja Rupel, sicer nečakinja nekdanjega “večnega” zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

"Za dobrim konjem se vedno praši"

Klinar pa je v debatah večkrat omenjan tudi glede plagiatorstva – denimo njegova Od višine se zvrti naj bi bila zelo podobna komadu Up Where We Belong. Zato smo ga s tem kar naravnost soočili – kako odgovarja na ta namigovanja/obtožbe ter kakšna se mu na splošno zdita odnos do domnevnih plagiatov in zloglasno prisvajanje tujega avtorstva v Sloveniji: “Določena skladba lahko spominja na katero drugo. Pomembno je, ali je avtor to naredil zavedno ali nezavedno. Sicer pa se za dobrim konjem vedno praši ...” Koga pravzaprav je “samo milijon”, Slovencev je namreč okoli dva milijona? “Samo milijon nas je ta pravih,” odgovarja Klinar, ki sicer nima pripomb glede delovanja kolektivnih organizacij (Sazas, IPF): “Ko bo prišel dan, ko bodo tuje organizacije upravljale avtorske pravice glasbenikov v Sloveniji, bomo ugotovili, da so bile naše, slovenske organizacije zelo dobre. Glasbena scena pri nas potrebuje preporod in sveže ideje , ki jih mora ustvariti nova, mlada generacija domačih glasbenikov.”

V digitalni dobi izdal dvojni CD

Ob tej priložnosti je izdal tudi dvojni CD 63 Special. In ker je že enojni CD danes velik strošek, kaj šele dvojni, nas je zanimalo, ali še verjame v prodajo zgoščenk: “Dobra glasba vedno prodre tudi do ljudi – z dvojnim cedejem sem zaznamoval svoje življenjsko delo na področju glasbe in obenem izdal avtorski CD z 12 novimi skladbami. Tako sem obdaril samega sebe in svoje poslušalce hkrati.”

Komentarjev 1
  • Boris Odreitz 13:06 16.julij 2014.

    http://www.pravapeticija.com/sazas_prepoved_delovanja_paradravne_ustanovenadaljni komentar ni potreben