Svet
43 ogledov

"Le na severni del Lezbosa vsak dan še vedno prispe 3.500 ljudi"

Begunci na otoku Lezbos EPA/Yannis Kolesidis
Jure Poglajen in David Zorko, ki sta avgusta namesto, da bi ležala na plaži na Lezbosu, raje pomagala beguncem, se novembra na grški otrok zopet vračata.
Ekipa Adre Slovenije bo na grškem otoku Lezbos, kamor se bodo odpravili 7. novembra, tokrat beguncem pomagala s prevozi in obroki hrane. "Ekipa prostovoljcev bo poskrbela, da bodo begunci dobili obrok hrane. Z najemom avtobusa jim bomo prikrajšali 65 kilometrov hoje, ki jo morajo prehoditi do mesta, kjer se lahko registrirajo," je dejal Jure Poglajen, ki pravi, da bosta z Davidom Zorkom sama na licu mesta sodelovala pri nakupu vozovnic in hrane. 
 

"V primeru slabega vremena število upade na približno 1.600 ljudi"

Na grški otok Lezbos, kljub začetku jesenskega vremena še vedno vsak dan prispe več tisoč ljudi, ki se na pot proti obljubljenem Zahodu odpravijo v večini z gumijastimi čolni iz turških obalnih mest Izmir, Češme ali Bodrum. "Ko sva bila midva avgusta tam je na severni del otoka vsak dan prispelo okoli 800 ljudi, zdaj pa je ta številka pa podatkih tamkajšnjih prostovoljcev okoli 3.500 ljudi," je dejal Poglajen in dodal, da se je sicer pričakovalo, da bo to število upadlo, a zaenkrat temu še ni tako. "V primeru slabega vremena število upade na približno 1.600 ljudi."
 
Za razliko od avgusta, ko na Lezbosu begunci niso mogli računati ne na vlado in ne na

Visoki komisariat za begunce Združenih narodov (UNHCR), je zdaj otok Lezbos kot eno izmed večjih kriznih žarišč, ocenil tudi UNHCR, ki je tja napotil tudi 120 ljudi. A kot pravi Poglajen, je tudi to veliko premalo. Na otok, kjer živi okoli 90.000 ljudi, naj bi po ocenah UNHCR v devetih mesecih prispelo 220.000 ljudi, samo v septembru pa 110.000 ljudi.

Begznci, prostovoljci | Avtor: Jure Poglajen Jure Poglajen

V kratkem pa naj bi na otroku vzpostavili tudi eno od kriznih točk Evropske komisije, kjer naj bi že na sami lokaciji ugotavljali primernost prosilcev za azil in odločali o njihovi premestitvi po sistemu kvot v druge države.

Na poti umrlo že več kot 260 ljudi

Ker tihotapci v Turčiji na čolne natrpajo nekajkrat več ljudi od uradne zmogljivosti, nekaj kilometrska pot velja za izredno nevarno. Po podatkih Mednarodne organizacije za migrante je letos do 9. oktobra umrlo na poti iz Turčije v Grčijo umrlo oziroma izginilo 264 ljudi.
 
22-letni Sirec Said iz Latakije, ki je trenutno že v Nemčiji, nam je tako pred časom razložil, da "v obalnih mestih lahko med vožnjo z gumenjakom za 1.300 dolarjev, lesenim čolnom za 2.500 dolarjev ali luksuznim prevozom z jahto in ponarejenimi dokumenti za 3.200 dolarjev. Če pravilno izbereš svojega tihotapca, je gumenjak popolnoma v redu, nekateri pa te želijo sabotirati, da boš poskusil znova in spet znova plačal."
Begunci na otoku Lezbos | Avtor: EPA/Yannis Kolesidis EPA/Yannis Kolesidis