Šport
92 ogledov

Le še korak od svetovne lige

Andrea Giani OZS
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v finale evropske lige. V polfinalu zaključnega turnirja v poljskem Walbrzychu je s 3:0 (17, 21, 21) premagala domačo reprezentanco.

Slovenci so korak pred uvrstitvijo v svetovno ligo, po zmagi v polfinalu zaključnega turnirja pa so že izboljšali svojo najboljšo uvrstitev iz evropske, doslej so bili najboljši tretji. Proti Poljakom, svetovnim prvakom, ki v tekmovanju nastopajo z mlado reprezentanco, okrepljeno z dvema starejšima igralcema, so ves čas tekme vse niti držali v svojih rokah. Gosti so bili dominantni v vseh elementih, nekaj rezerve so imeli le pri servisu.

Slovenci so se dobro zavedali, da so favoriti, Gianijevi izbranci pa so tekmecem takoj vsilili svoj ritem in prevzeli pobudo. Ko je na servis prišel Mitja Gasparini in ko je zanesljivost v napadu pokazal še Tine Urnaut, so si priigrali že občutno prednost, s šestimi zaporednimi točkami so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:9. Prednost so do konca niza, ki ga je zaključil Gasparini, le še povečali.

Sedem blok točk, 64 odstoten sprejem in 71 odstoten napad v prvem nizu je statistika, nad katero bi bile navdušene tudi najboljše reprezentance na svetu. Jasno je bilo, da jo bo težko ponoviti, to se je v drugem nizu hitro pokazalo. Blok ni bil več tako dominanten, po težavah na sprejemu pa so domači tudi povedli s 14:12 in po bloku Klemnu Čebulju tudi 17:15. Gianni je nato vzel odmor, njegovi nasveti so zalegli. Gasparini je z asom, prvim slovenskim na tekmi, izid izenačil, Čebulj ga je posnemal in ekipi zagotovil vodstvo 19:18, Urnaut in še posebno Jan Kozamernik, ki je prispeval zadnji dve točki (blok in prvi tempo), pa sta poskrbela, da v končnici drame ni bilo.

 

Te ni bilo niti v tretjem nizu. Slovenci so po asu Alena Pajenka vodili s 7:4, po točki Čebulja že z 11:5, kljub zanesljivemu vodstvu pa niso popuščali, tako da so tekmo mirno pripeljali h koncu. Gostiteljem ni pomagalo niti nekaj sumljivih sodniških odločitev ob koncu, po katerih so se približali na tri točke zaostanka.

Izjave po tekmi:

Andrea Giani, selektor Slovenije:
"Vesel sem, fantje so odigrali odlično tekmo. Nekaj težav smo imeli le v drugem nizu, in sicer v protinapadih. Drugače pa smo imeli odličen napad po sprejemu, kar je bilo najpomembneje. Tudi zbranost je bila večji del na zelo visoki ravni. Servirali smo dobro, blok in obramba sta delovala, tako kot je treba, skratka fantje si zaslužijo pohvale. Poljakom se pozna, da so mlada ekipa, njihova nadarjenost, ki je nesporna, v takih tekmah še ne pride do izraza. Izdajajo jih emocije. V drugem polfinalu je velik favorit Estonija, še posebno, ker je za Makedonci dolgo in težavno potovanje z avtobusom, to se jim bo zagotovo poznalo. Mislim, da se bomo jutri pomerili z Estonijo in če še za odtenek izboljšamo igro, bi morali tudi njih premagati."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije:
"Odlična partija z naše strani. Vse je teklo, kot smo si želeli, razen drugega niza, v katerem nismo izkoristili vsaj šest, sedem idealnih priložnosti za zaključek protinapadov. Že pred tekmo smo vedeli, da bodo Poljaki veliko grešili, saj so mlada ekipa, vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, kar nam je tudi uspelo. Pri takih ekipah, kot so Poljaki, se lahko obrne v napačno smer, lahko se povsem razigrajo, zato moraš ostati miren in zbran. Še vedno mislim, da imamo prav povsod še veliko rezerve. Menim, da smo danes pokazali 60 odstotkov našega znanja, a če bomo tudi s tem zmagovali, bomo več kot zadovoljni. V drugem polfinalu so favoriti Estonci, toda če bodo imeli Makedonci svoj dan, lahko presenetijo."

Jan Kozamernik, bloker Slovenije:
"Načrt je bil, da se zaradi šolskih obveznosti priključim pozneje, zdaj sem tu že tretje tekmo in lahko rečem, da uživam. Ekipa igra odlično, tudi s svojo igro sem zelo zadovoljen. Danes nam je res šlo v vseh elementih, kakšnega posebej, ki je bil odločilen, pa ne morem izpostaviti. Nismo imeli nobenih težav, zadovoljni smo, da je šlo tako gladko. Upam, da bo podobno tudi jutri, v finalu pričakujem Estonijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.