Šport
20 ogledov

Le Sporting večkrat prvak kot Maribor

Sporting Lizbona navijači Jose Alvalade
1/5
EPA
Tekmeci Maribora v skupinskem delu Lige prvakov so klubi s pestro zgodovino. Najbolj trofejen od vseh treh klubov je lizbonski Sporting, skupaj pa so tekmeci Maribora osvojili 29 naslovov državnega prvaka ob štajerskih dvanajstih.

Londonski Chelsea je najbolj odmevno ime, ki bo to jesen gostovalo v Ljudskem vrtu, toda moštvo s Stamford Bridga ni najbolj trofejna ekipa, ki se bo z Mariborom pomerila v skupinskem delu Lige prvakov.

Vsi trije nasprotniki Štajercev so skupno osvojili 83 lovorik, od tega jih kar 45 pripada Sportingu. Maribor se lahko pohvali s 24 lovorikami na slovenski sceni, Cheslea s skupno 24, Schalke pa s 14.

Prvi londonski evropski prvak

Londončani so v zadnjih 17 letih resda osvojili kar 15 lovorik, a so pred tem imeli bolj sušna obdobja, čeprav so večino časa preživeli v najboljšem razredu angleškega nogometa. Klub je bil ustanovljen leta 1905 in je na svoj prvi večji uspeh čakal pol stoletja, ko je prvič osvojil angleški naslov. Gre za peti najbolj gledan klub v angleški nogometni zgodovini. 

Do danes je Chelsea osvojil štiri ligaške naslove, sedem pokalov FA, štiri ligaške pokale in štiri Community Shielde. Blues so dvakrat slavili v nekdanjem Pokalu pokalnih zmagovalcev ter po enkrat v Ligi prvakov (2012), Evropski ligi (2013) in evropskem superpokalu. Gre za edini londonski klub, ki je postal evropski prvak in edino britansko moštvo, ki je osvojilo vsa tri največja evropska tekmovanja. Poleg njih je to uspelo še torinskemu Juventusu, amsterdamskemu Ajaxu in münchenskemu Bayernu.

Sporting z 18 državnimi naslovi

Lizbonski Sporting je bil ustanovljen leta 1906 in s Portom in Benfico tvori "veliko trojico" portugalskega nogometa. "Levi" so bili med ustanovnimi člani portugalske Primeira Lige leta 1933 in do danes niso nikoli izpadli v drugo ligo. Klub s stadiona José Alvalade ima več kot 100.000 članov, lani je v prvenstvu končal na drugem mestu, za mestnimi tekmeci - nogometaši Benfice.

Gre za tretji najuspešnejši portugalski nogometni kolektiv, za Benfico in Portom. Sporting je osvojil 18 ligaških naslovov, 19 pokalnih lovorik in sedem portugalskih superpokalov, leta 1964 pa je osvojil tudi nekdanji Pokal pokalnih zmagovalcev, kar je edina evropska lovorika kluba. V sezoni 2004/05 so Leões klonili v finalu pokala Uefa, boljši je bil moskovski CSKA

Schalke - tretji največji klub na svetu

Schalke 04 je bil ustanovljen leta 1904. Marca 2014 je imel kar 129.672 članov, s čimer zaseda tretje mesto v tej kategoriji med vsemi športnimi klubi na svetu, za Benfico in Bayernom. Gre za enega redkih vrhunskih nogometnih klubov, ki nima niti centa dolga. Maja letos je revija Forbes Knape uvrstila na 12. mesto med najbogatejšimi klubi na svetu, z vrednostjo 446 milijonov evrov.

V svoji 110-letni zgodovini so Die Königsblauen osvojili sedem državnih naslovov, pet nemških pokalov in en nemški superpokal. Leta 1997 so osvojili tudi pokal Uefa, ko so po streljanju enajstmetrovk ugnali milanski Inter. Klub je znan tudi po derbiju z Borussio Dortmund in po fanatični podpori s tribun. Slogan navijačev Schalkeja je: "Wir leben dich" (Živimo te, op. a.).  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.