Zdravje > Aktualno
135 ogledov

Leče vedno kombinirajte z očali

leče Shutterstock
V optiki svetuje uporabo leč s kombinacijo silikona in hidrogela, ki so mehke, dobro prepuščajo kisik in ohranjajo vlažnost skozi celotno nošnjo.

"Pri uporabi leč je prva in bistvena higiena, na katero se ne sme pozabiti. Z lečami moramo rokovati s čistimi rokami in jih dnevno primerno čistiti," opozarja direktor Optike Glasmaher Dejan Stušek. 

Najpogostejša napaka, ki jo opaža pri kupcih je ta, da se ne upošteva časovni okvir nošenja leč in nosijo leče dlje. To po njegovih besedah ni dobro za oko, leča lahko začne praskati po očesu, vid z lečami lahko postane nepopoln. "Lahko pride do vnetij in hujših zapletov. Vedno je treba leče kombinirati z očali," dodaja.

Od enodnevnih do letnih

Poznamo veliko vrst leč, ki jih lahko razdelimo v tri kategorije. V prvi kagoriji delimo leče glede na čas nošenja. Sem spadajo dnevne, tedenske, dvotedenske, mesečne, polletne in letne leče. Potem delimo leče glede na njihovo trdoto - leče so lahko mehke, poltrde ali trde. Leče ločimo tudi glede na posameznikovo motnjo vida - leče so tako lahko sferične, torične oziroma cilindrične, multifokalne ali barvne. "Katere leče so najprimernejše za posameznika, navadno določi zdravnik, glede na dioptrijo oziroma cilinder, ter kakšno drugo motnjo očesa," pojasnjuje Stušek. Posameznik pa izbira leče tudi glede na življenjski stil. "Enodnevne leče navadno izberejo ljudje, ki kontaktne leče nosijo le občasno in tisti, ki imajo zelo občutljive oči. Dvotedenske ali mesečne leče pa pridejo v poštev pri uporabnikih, ki kontaktne leče nosijo pogosteje ali vsakodnevno," opisuje.

Opozarja, da moramo biti pri lečah pozorni na to, da prepuščajo čimveč kisika in da so posamezniku čim bolj udobne za nošnjo. Sam svetuje kontaktne leče s kombinacijo silikona in hidrogela, kar pomeni, da so leče izredno mehke, odlično prepuščajo kisik in ohranjajo vlažnost skozi celotno nošnjo. Ob stalni uporabi leč so po njegovih izkušnjah dolgoročno najcenejše mesečne kontaktne leče: "So najcenejša in običajno tudi najboljša izbira za naše oči."

"Proizvajalci kontaktnih leč konstatno uvajajo novosti oziroma izboljšave kvalitete kontaktnih leč in njihovega udobja. Najnovejša, ki je na trgu že nekaj časa, je SilikonHidrogelna leča," opisuje. V preteklosti teh dveh materialov niso mogli združiti v komponento. "S pravim trazmerjem in tehnično skrivnostjo pa je danes to mogoče," pravi. Prednost SilikonHidrogelne leče je po njegovih besedah ta, da je leča vsak dan nošnje enako vlažna in elastična. Pri običajnih silikonskih lečah se udobnost leče vsak dan slabša.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.