Slovenija
78 ogledov

Led in megla, vozite previdno!

Poledenela in meglena cesta Profimedias
Zaradi kombinacije dežja in nizkih temperatur so ceste marsikje poledenele, vožnjo pa ponekod ovira tudi gosta megla.

Zaradi poledice je po podatkih prometno-informacijskega centra zaprta cesta čez prelaz Vršič, na cesti Žaga - Kobarid pa je zaradi snega zaprt promet za priklopnike in polpriklopnik. Na Dolenjskem vidljivost zmanjšuje megla. 

"Včerajšnja kombinacija dežja in nizkih temperatur je na mnogih cestah po Gorenjskem povzročila veliko nevšečnosti in tudi dve prometni nesreči," razlaga Bojan Kos s PU Kranj. "Včeraj je bilo ledeno na cestah od Drulovke do Podreče, od Mojstrane do Peričnika, med Pokljuko in Radovno, od Stražišča proti Besnici, v 'Soteski' med Bledom in Bohinjem ter na  Jezerskem in na  Hrušici."

Poledenela cesta | Avtor: Profimedias Profimedias
Na Jezerskem sta v teh okoliščinah s ceste zdrsnila dva avtomobila, še en avtomobil pa je s  ceste zdrsnil na priključku na avtocesto na Hrušici. "V obeh nesrečah je nastala samo materialna škoda," pravi Kos. "Danes pa so policisti zaradi poledenelih cest intervenirali še na Bledu (proti Zaki in Pristavi) ter med Bohinjsko Bistrico in Ukancem, do nesreč pa še ne prihaja."

Nevarnost poledenelih  cest in pločnikov

"Ker je situacija podobna včerajšnji in obstaja verjetnost poledice voznike pozivamo k počasnejši in bolj previdni vožnji," pravi Kos. "Večja naj bo tudi varnostna razdalja, saj je pot ustavljanja zelo odvisna od vozne podlage in je na suhi cesti pri 'samo' 50 km/h vseeno dolga skoraj 30 metrov, na mokri je še za približno 10 metrov daljša, na poledeneli cesti pa je dolžina poti ustavljanja že več kot 110 metrov. Poškodbe pri trčenju v mlajšega otroka so pri taki hitrosti že lahko usodne."

Pazijo naj tudi pešci – poledeneli so lahko pločniki, dvorišča, parkirišča. "Zdrs ali padec na taki površini pa lahko pomeni, da pešca lahko 'odnese' tudi na cesto," opozarja Kos. "Vožnjo s kolesi in mopedi prevoznimi sredstvi v teh razmerah odsvetujemo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.