Slovenija
81 ogledov

Led prekril znak, vseeno dobila globo

Parkiranje na mestu za invalide Žurnal24 main
Ljubljančanka je parkirala na mestu za invalide, saj ni videla znaka, ki ga je prekrival sneg in led. Dobila je obvestilo za napačno parkiranje. Lahko bi se pritožila, a ker je globo že plačala, to več ni mogoče, saj je postopek že zaključen.

Ljubljančanka je po nesreči parkirala na mestu za invalide na Peričevi ulici v bližini ZD Bežigrad. "Ker je bilo parkirišče prekrito z ledom nisem vedela, da je parkirno mesto namenjeno invaldiom," je povedala. "Znak za invalide namreč stoji ob sosednjem mestu za parkiranje, ne pa ob tem, kjer sem parkirala sama." Dobila je obvestilo za napačno parkiranje in globo plačala.

PREBERITE ŠE: 

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Uporabnica vozila ima pravico do vložitve pravnega sredstva, se trenutno v nepravnomočno zaključeni zadevi ni mogoče opredeljevati," odgovarjajo pri Mestnem redarstvu Mestne občine Ljubljana. "V primeru vložitve pravnega sredstva se dejstvo, da talne označbe niso vidne in da vertikalna signalizacija jasno ne določa dveh parkirnih mest na lokaciji, upošteva pri oceni, ali je bilo dejansko stanje ugotovljeno s potrebno gotovostjo."

V evidenci imajo zaznan le en prekršek

V evidenci prekrškovnega organa je bil po podatkih Mestnega redarstva na Peričevi ulici letos zaznan samo en prekršek zaradi parkiranja na parkirnih mestih, rezerviranih za imetnike invalidskih parkirnih kart. "Iz fotografije izhaja, da je za vozilom piktogram v rumeni barvi, ki označuje parkirno mesto, rezervirano za invalide, viden," pravijo pri Mestnem redarstvu. "Res pa je, da črte v rumeni barvi zaradi snega niso vidne."

Vse tovrstne okoliščine v postopku s pravnim sredstvom preverijo. "Če obstaja dvom v pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja, se na podlagi preverjenih okoliščin in s tem novih dejstev postopek ustavi," pravijo pri MOL, a dodajajo, da se na obvestilu za prekrške nahaja opozorilo, da se posameznik s plačilom globe odpove pravici do vložitve pravnega sredstva, saj se postopek s plačilom globe pravnomočno zaključi. "Poseg v tako zaključen postopek ni dopusten."

Tablo bodo morali zamenjati

Mestni redar sicer sam na kraju na podlage lastne zaznave oceni, ali določeno vozilo izpolnjuje znak katerega od prekrškov, ki jih določajo zakoni oziroma občinski odloki. "Če ne, postopka o prekršku ni mogoče pričeti," pravijo pri Mestnem redarstvu. "V okviru ugovornega postopka se nato opravi natančna presoja vseh okoliščin prekrška. Razumeti je potrebno, da terensko delo poteka v različnih vremenskih in časovnih okoliščinah, zato so napake mogoče, vendar se jih nato odpravlja v postopku s pravnim sredstvom."

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL dodajajo, da bo po novem Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah potrebno dopolnilno tablo zamenjati, tako da bo označevala tudi število parkirnih mest. "Zamenjava se načeloma lahko izvede v desetih letih po sprejetju novega pravilnika, vendar bomo to storili v naslednjih dneh," razlagajo pri MOL. "Prav tako opozarjamo, da zimske službe na parkirnih mestih ne moremo izvajati, če jih zasedajo avtomobili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • stanko75 20:01 02.februar 2017.

    Jaz sem že pogruntal te mestne redarje od Zokija, oni pač napišejo kazen, če bo šlo skozi bo pač šlo če ne pa tudi vredu. Pred časom v Trnovem sem ju povprašal zakaj pišeta kazni avtomobilom pravilno parkiranim pred znakom ...prikaži več kjer še ni mesto za plačevanje. Sta bila tiho in se pobrala drugam. Ljudje pa verjetno v nevednosti vse plačali.

  • zlatane 18:52 02.februar 2017.

    tega je žal v sloveniji premalo, ker potem bi marsikdo razmislil, preden bi nekomu zagrenil življenje

  • zlatane 18:50 02.februar 2017.

    si ti v življenju naredil kako šolo razen osnovne???