Zdravje > Aktualno
40 ogledov

Led: Urgenca se spet polni

vaja Saša Despot
Pazite, da pristanete na urgenci, na ljubljanski je zaradi padcev in zdrsov velika gneča. Ortopedi priporočajo: Hodite kot pingvini.

Zaradi nizkih temperatur in padavin, ki v rekordno hladnem januarju znova povzročajo poledico, se polni ljubljanska urgenca.

Na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so do 16. ure sprejeli 165 poškodovanih, od tega 57 zaradi padcev na ledu. Med tistimi, ki so bili pregledani do 13. ure, jih je bilo devet tako poškodovanih, da potrebujejo operativni poseg. "Okrepili smo ekipe, osebje se je dodatno aktiviralo, tako da vse teče brez zastojev. Vsem ljudem svetujemo previdnost, še posebej pa starejšim, naj se ne izpostavljajo po nepotrebnem nevarnim razmeram zunaj zaradi poledice in če se le da, ostanejo kak dan doma," sporočajo z UKC Ljubljana.

Kot so pojasnili, se prostori počasi polnijo, obremnjena so vsa reševalna vozila, zato pričakujejo, da bodo kmalu polno obremenjeni tudi sami.

Pazljivo, zunaj je led

Zunaj je resnično ledeno, zato vsem, ki se odpravljate od doma, še enkrat opozorilo: Pazite! Nazadnje, natančneje 13. januarja, ko je bil ravno takšen dan; zunaj je deževalo in sproti zmrzovalo, smo poročali, da so ljubljanski urgenci zaradi številnih padcev, zlomov in zvinov prvič doslej aktivirali zeleni alarm za množične nesreče.

Na delu so bile vse razpoložljive reševalne ekipe, na urgenci so odprli tri dodatne ambulante, poškodovanci pa so zaradi nepopisne gneče, ki jo je stopnjevala še gripa, čakali ure in ure.

Kot pingvini

Za varnejšo hojo na ledu zato ni odveč priporočilo Združenja nemških ortopedov, ki preizkušeno, deluje. Počasi, previdno, kot pingvin torej:

Zdravniki opozarjajo, da pri hoji po ledu enostavno oponašamo pingvina. To pomeni, da pri stopanju po ledu zgornji del telesa nekoliko nagnemo, tako da bo naše težišče na sprednji nogi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.