Šport
47 ogledov

Legenda Barcelone za šest let v zapor

Inaki Urdangarin EPA
Svak španskega kralja Filipa VI. in rokometna legenda Barcelone Inaki Urdangarin je bil obsoje n na šest let in tri mesece zapora.

Legenda Barcelone in član španske kraljevske družine Inaki Urdangarin je bil obsojen na 75 mesecev zaporne kazni. Plačati bo moral tudi 500.000 evrov, ker je poneveril šest milijonov javnega denarja.

V primeru Noos so nekdanjemu zvezdniku Barcelone, ki se ga po dvobojih s celjskimi rokometaši v 90-ih letih spominjajo tudi številni slovenski ljubitelji rokometa, sodili od leta 2011. Od leta 2004 je Urdangarin skozi svojo neprofitno organizacijo poneveril precejšnjo vsoto denarja, svoj naziv vojvode Palma de Mallorce pa je koristil tudi za politično korupcijo. Zaradi tega mu je njegov svak Filip VI. sicer že odvzel ta plemiški naslov. Nekdanji rokometaš je v omenjenem primeru velike vsote denarja nakazoval na račune v Belizeju in Veliki Britaniji, ob začetku sojenja pa mu je nekdanji kralj Juan Carlos sporočil, 'da je pravica za vse enaka'. Po šestih letih je to uvidel tudi Urdangarin.

Tožilci so želeli tudi kazen za princeso Cristino, a je bila kraljeva sestra v tem primeru razrešena krivde, vseeeno pa bo morala odšteti nekaj denarja za kazen zaradi javne odgovornosti.

Urdangarin je vso svojo igralsko kariero preživel v Barceloni, z njo pa je osvojil šest evropskih in 10 španskih naslovov. S Španijo je bil dvakrat bronast na olimpijskih igrah. Po obsodbi so se španski mediji obrnili na Barcelono, saj jih je zanimalo, ali bo klub umaknil igralčev dres, ki visi pod stropom dvorane Palau Blaugrana. V klubu so dejali, da se to ne bo zgodilo, saj si je nekdanji desni zunanji igralec to čast prislužil le zaradi športnih razlogov.

 
Komentarjev 1
  • Harrison 07:59 18.februar 2017.

    Če bi to naredil v Sloveniji, mu dres pod strop obesijo tudi v parlamentu !