Slovenija
46 ogledov

V lekarno kmalu brez recepta

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
Elektronski recept. V prvih mesecih prihodnjega leta tako elektronski kot papirnati recept.

Recept. Elektronski recept je prva aplikacija oziroma projekt, ki ga bodo izvedli v okviru eZdravja. Vzpostavitev informacijske podpore je vredna 1,64 milijona evrov.

V drugi polovici prihodnjega leta naj bi eRecept prenesli na sekundarno raven. V sklopu eZdravja so načrtovani še teleradiologija, eNaročanje, eLaboratorij, ePolicija-urgenca, eLab, eOskrba, eTransfuzija, TeleStroke, TelePsihiatrija in telemedicinska oskrba na domu.

"Elektronski recept bo zdravnik prek računalnika poslal v bazo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). S kartico zdravstvenega zavarovanja in brez papirnatih receptov se bo bolnik oglasil v lekarni. Tam bo magister farmacije prek zdravstvene kartice iz baze ZZZS priklical ustrezen e-recept in tako videl, katera zdravila so bila predpisana, koliko škatel in režim jemanja," delovanje eRecepta, ki naj bi ga na primarni ravni vpeljali do konca leta, pojasnjuje družinski zdravnik Miha Lukač.

Še vedno tudi na papirju

"Po vključitvi vseh izvajalcev zdravstvenih storitev v eRecept bo najprej potekalo vzporedno predpisovanje receptov tako v papirni kot elektronski obliki," razlagajo na Lekarniški zbornici Slovenije (LZS).

Na prehodno obdobje uporabe tako elektronskega kot papirnatega recepta, ki bo trajalo vsaj nekaj mesecev, računajo tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um. "Predvidevam, da bodo imeli nekateri, predvsem starejši kolegi z elektronskim predpisovanjem zdravil in delom na računalniku težave. Tem bo verjetno omogočeno, da še vedno predpisujejo recept na klasični papirnati obrazec, kar je tudi edino smiselno," pravi Lukač.

Pregled nad vsemi zdravili 


"Prednost eRecepta je vsekakor večja preglednost nad predpisanimi in izdanimi zdravili posameznemu pacientu; velika prednost je možnost neposredne komunikacije med zdravnikom in lekarniškim farmacevtom, pri obnovljivih receptih pa je prednost ta, da pacientu ne bo več treba prihajati vedno v isto lekarno," pravijo na LZS.

Zdravniki bodo imeli po uvedbi eRecepta vpogled v vsa predpisana in izdana zdravila; tako bodo lažje ugotavljali neskladja med zdravili. Omogočen bo tudi dodaten nadzor pri otrocih, nosečnicah in športnikih, zdravnik pa bo recept lahko predpisal tudi v odsotnosti bolnika.

Komentarjev 1