Slovenija
17 ogledov

Lenarčič uspešno preletel svet

Lenarčič prispel na Brnik
1/15
Boštjan Tacol
Matevž Lenarčič je po dobrih treh mesecih pristal na brniškem letališču. Z ultralahkim Virusom SW je preletel svet. Pot je bila izjemno dolga – več kot dvakrat okoli sveta, je po pristanku povedal Lenarčič.

Ob tem je dodal, da se je letalo kljub nekaterim manjšim težavam fantastično odneslo. Zelo veliko mu je pomenilo, da so njegov podvig prek spleta spremljali številni Slovenci in ga na ta način spodbujali.

Najlepši del njegovega poleta je bil prelet čez Himalajo, čeprav je bil obenem tudi izredno zahteven. Kot pravi, je bil ta del po tehnični plati najbolj zahteven, prav tako se je soočal s pomanjkanjem kisika in bi lahko celo omedlel.

"Slovenija je ena najlepših držav na svetu"

"Brez mojega kopilota Domna Graufa bi bilo vse težko. Bila je res dolga pot, več kot dvakrat okoli sveta. Letalo je enkratno, najboljše letalo, s katerim sem kdaj letel. Majhna poraba, okolju prijazen, je pa razumljivo, da gre kaj tudi narobe.

Ljudje smo ljudje, ne znamo enakomerno porazdeliti bogastva na Zemlji, krasna narava, veliko vode. Nič ni najlepšega, vse je stvar perspektive človeka. Tudi Slovenija ni najlepša, a je ena najlepših držav na svetu.

Iz letala nisem videl nobenih meja. Takšen je svet, prostor brez meja. Na svetu je ogromno prostora za še veliko več ljudi, kot nas je. Prtljage sem imel preveč s seboj. Seveda je bilo na 92 tisoč kilometrov dolgi poti tudi ogromno problemov – vremenskih, tehničnih, birokratskih –, a sem jih s pomočjo odlične ekipe uspel premagati.

Nisem letel sam, z mano je letelo 20 ljudi. In nikoli nisem zakinkal, kot me je vprašal en novinar. Podobnih novih podvigov za zdaj ne načrtujem, grem domov k družini, da se malo odpočijem od te velike avanture," je povedal Lenarčič.

Več kot tri mesece v zraku

Matevž Lenarčič je bil s svojim ultralahkim Virusom SW na poti okoli sveta že več kot tri mesece. Z Brnika je po nekaj nesrečnih poskusih poletel 8. januarja, pot pa bi moral zaključiti na sejmu v Nemčiji, vendar se zaradi slabih vremenskih razmer, ki so Lenarčiču onemogočile polet preko Alp v Friedrichshafen, to ne bo zgodilo.

"Izboljšanja ne bo še nekaj dni. Zaradi tega se je Matevž odločil, da svojo pot konča že danes," so zapisali na spletni strani worldgreenflight.

Komentarjev 3
  • aljaž88 17:49 19.april 2012.

    Bravo!!!

  • Genius 16:44 19.april 2012.

    Ne razumem, čemu se tako čudijo, saj je že minilo več kot 40 let, kar je človek stopil na luno.

  • Marjan Valič 12:43 19.april 2012.

    pipistrelovo letalo se vrača u slovenijo okrog 16 ure pristane na brniku