Svet
255 ogledov

Lenin bo še stoletja videti, kot, da spi

Balzamirani Vladimir Iljič Uljanov Lenin. Žurnal24 main
92 let po smrti je voditelj komunistične revolucije v Rusiji Vladimir Iljič Lenin videti, kot, da spi. Koliko to Rusijo stane?

Zadnja raziskava med Rusi je pokazala, da kar 82 odstotkov vprašanih meni, da bi morali truplo Vladimirja Iljiča Lenina premestiti v grob.

Kremelj je to možnost ovrgel. Ruska vlada je že naznanila, da bodo letos porabili okoli 200.000 evrov za novo konzerviranje in balzamiranje. Znesek je objavila Državna agencija za javna naročila, porabili pa ga bodo zato, da bi truplo nekdanjega voditelja komunistične revolucije v Rusiji izgledalo kot "živo".

Aktivirali 200 znanstvenikov

Lenin je bil balzamiran z ekperimentalnimi tehnikami, ki zahtevajo stalno vzdrževanje, prav zato so ustanovili "mavzolejsko skupino" znanstvenikov. Na svojem vrhuncu je ekipa strokovnjakov štela kar 200 ljudi, ki so stalno pripravljali nove in nove preparate. Njihova prioriteta je ohraniti obliko, težo, barvo in fleksibilnost trupla, na nivoju bioloških tkiv. Nekatere dele kože in mišic so zato nadomestili s plastiko in drugimi materiali. 

Vsaki dve leti truplo za 30 dni pomočijo v kopel iz glicerola in kalijevega acetata. Zahvaljujoč tej tehniki bi lahko po besedah znanstvenikov truplo v tem stanju ohranili stoletja dolgo. Čeprav so odstranili kri, vse telesne tekočine in notranje organe, so brki, brada in obrvi originalni. Namesto kože so nanesli material, ki je mešanica parafina, glicerina in karotena, piše BBC.

Zanimivo je tudi, da je zaradi vzdrževanja posmrtnih ostankov prvega vodje Sovjetske zveze nastala tehnika, ki je kasneje omogočila pretok krvi skozi ledvice darovalca pri postopku presaditve.

Komentarjev 5
  • Lavdan 11:04 17.april 2016.

    Rusija ima sto milionov prebivalcev in najbrž ni problem 200 jurjev, pri nas župani z norimi investicijami zapravijo veliko več, da o barabah ki so okradli Slovenijo ne govorim.

  • JT_Thomas 22:41 16.april 2016.

    "Leninovo telo so balzamirali na zahtevo Staljina." Staljina = Stalina. (Brezplačna lektura.)

  • mph 22:36 16.april 2016.

    Točno tako, verjetno "prinese" vsaj 10x toliko, kot porabijo.