Vizita za živali > Novice
42 ogledov

Lepilo rešilo Liso One

Kakapo Profimedias
Naravovarstveniki so se zgrozili ob pogledu na zdrobljeno lupino jajca ogrožene vrste papige Strigops habroptilus. S pomočjo lepila so ljubki Lisi One rešili življenje.

Kakapoji ali sovji papagaji so redke nočne ptice, ki živijo samo v Novi Zelandiji. Naravovarstveniki se že dolgo trudijo, da te ptice ne bi izumrle, zato je vsak nov primerek zelo pomemben.

Mati papagajka Lisa je izlegla uspešno oplojena jajca, a je enega izmed njih po nesreči zdrobila. Naravovarstvenik Jo Ledington se je hitro domislil rešitve z lepilom in trakovi. Krhko in na pol zdrobljeno jajce je oblepil in ga postavil v valilnico.

Njegova ideja se je izkazala za brilijantno, saj se je že po nekaj dneh iz jajčka izvalila popolnoma zdrava Lisa One.

Na svetu jih je le 125

Ker so kakapoji neleteče ptice, so bili v preteklosti lahke žrtve lovcev. Maori so jih lovili za meso, iz perja pa so izdelovali oblačila. Resno ogroženi so postali zaradi kolonizacije Polinezijcev in Evropejcev, ki so s seboj na Novo Zelandijo pripeljali mačke, podgane, podlasice in dihurje, ki so te čudovite ptice skoraj iztrebili. Da bi ohranili vrsto, so jih naravovarstveniki preselili na nekatere majhne otočke ob obali Nove Zelandije, kjer jih ves čas budno spremljajo. Na svetu naj bi jih bilo vsega skupaj trenutno le okoli 125, prav zato je zgodba Lise One tako zelo pomembna.

Kakapoji so sicer edina neleteča papiga, velja pa tudi za eno najdlje živečih ptic na svetu, saj je njihova življenjska doba tudi 95 let. So dolgi tudi do 64 centimetrov in težki do štiri kilograme.

Lepilo rešilo tudi želvo

S pomočjo lepila pa naravovarstveniki pogosto rešijo tudi želvice. Kot vidimo na spodnji fotografiji, je lepilo pred kratkim rešilo tudi vodno želvo vrste Chrysemys picta, ki so jo pripeljali v rehabilitacijski center za divje živali v Petersfieldu.

Njen oklep je bil zdrobljen in močno poškodovan, sicer pa je bila žival zdrava in nepoškodovana. Zato so s pomočjo hitrega lepila zlepili koščke oklepa, večjo razpoko pa so dodatno učvrstili s kovinskim nosilcem. Želvi so dali tudi protibolečinska zdravila.

Oklep raste skupaj z želvo, zato bo sčasoma znova trden brez pomoči lepila in kovinskega nosilca. Po približno enem letu jo bodo lahko znova izpustili v divjino.  Na podoben način samo v rehabilitacisjkem centru v Petersfieldu rešijo od tri do štiri želve na leto.