Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Bodite porjaveli kljub zaščiti

sončenje, krema, zaščita, sonce Shutterstock
Pozitivni učinki sonca zaradi visokega ZF niso nič manjši.

“Zaščitni faktor (ZF) je faktor, s katerim se pomnoži čas, v katerem je nezaščitena koža lahko izpostavljena soncu, ne da bi dobili opekline,” pravi doktorica Katja Warnke, vodja laboratorija za razvoj izdelkov nivea sun. Poudarja, da počasno porjavenje in pozitivni učinki sonca zaradi visokega ZF niso prav nič manjši, saj je za porjavelost kože potrebna le majhna količina ultravijoličnega sevanja. “Lahko dobite čudovito porjavelo polt, čeprav uporabljate izdelek z visokim ZF,” pojasnjuje.

Preverite UV-indeks

Nedavna raziskava je pokazala, da je DNK kože lahko poškodovana, že preden se pokažejo znaki sončnih opeklin, zato je pomembno, da kože ne izpostavljate soncu do njene zgornje meje izpostavljenosti. “Dojenčkov in majhnih otrok do tretjega leta sploh ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, ker naravna zaščita in mehanizmi popravljanja poškodb njihove kože še niso povsem razviti,” opozarja.

Pozorni bodite tudi na UV-indeks. “Gre za merjenje najvišje ravni UVB-sevanja na določen dan s pomočjo lestvice od 1 do 12. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika, zato se zaščitite s pokrivalom, sončnimi očali in kremo, pri višjem UV-indeksu pa se soncu izognite,” sklene 
strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.