Slovenija
120 ogledov

Leta 2017 nižja dohodnina

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Končni predlog ministrstva za finance bo dve odstotni točki višji davek na dobiček in nižja dohodnina. Koliko in za koga, še ni jasno.

Ministrstvo za finance je zaključilo pogovore o davčnem prestrukturiranju in možnih rešitvah, s katerimi bi zmanjšali obremenitev stroškov dela. Po več krogih posvetovanj je jasno, v kakšno smer bodo šle spremembe, ki jih bodo predstavili na junijski seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Nižja dohodnina, višji davek na dobiček

S spremembami dohodninske lestvice bo prišlo do davčne razbremenitve dela, manj obdavčena pa bo tudi nagrada za poslovno uspešnost. Izpad prihodkov bodo kompenzirali z dve odstotni točki višjih davkom od dohodka pravnih oseb in racionalizacijo v javnem sektorju. 

Predlogi zakonov naj bi bili pripravljeni junija, državni zbor pa bi jih lahko obravnaval jeseni, napovedujejo na ministrstvu za finance. Spremembe naj bi veljale od začetka leta 2017. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • b3180966 09:45 25.maj 2016.

    Stvar je povsem prozorna. Vzeli bodo gospodarstvu, da bodo dvignili plače v javnem sektorju in tajkunom v gospodarstvu.PS-govorilo se je o uvedbi dodatnega razreda (okrog 33 %) in višjem znesku za začetek 40%. Da je večina mase plač ...prikaži več v gospodarstvu v prvem in drugem razredu, ter je večina plač v negospodarstvu v novem tretjem in četrtem razredu je statistično povsem evidentno.

  • jakec1575 20:27 24.maj 2016.

    Od besed k dejanjem. Pa delovno inspekcijo v vse firme, ki grdo izkoriscajo. S policijo, če je potrebno.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:45 24.maj 2016.

    Hvala za pojasnilo :)