Svet
50 ogledov

Letalo nad Ukrajino sestrelili z raketnim sistemom buk

Razbitine malezijskega letala v Ukrajini Profimedias
Preiskovalci v Ukrajini strmoglavljenega letala, na katerem je bilo 298 ljudi, so na kraju strmoglavljenja odkrili dele raketnega sistema buk.

Mednarodni preiskovalci in nizozemski odbor za varnost, ki preiskujejo strmoglavljenje malezijskega letala, so danes v skupnem sporočilu za javnost sporočili, da preiskujejo "več delov, ki bi lahko bili del raketnega sistema buk".


Zaenkrat vzročne zveze med odkritimi deli raketnega sistema in strmoglavljenje letala še niso uradno potrdili, a preiskovalci navajajo, da bi prav ti deli lahko ponudili odgovor, kdo je kazensko odgovoren za sestrelitev letala. Najdene dele bodo zato natančno pregledali še forenziki in strokovnjaki za orožje. Končno poročilo naj bi preiskovalci objavili jeseni.

Mednarodna skupnost je sicer kmalu po sestrelitvi letala s prstom pokazala na proruske separatiste, ki naj bi jih z orožjem podprla tudi sosednja Rusija. Ta je kakršnokoli sodelovanje zanikala.

Je šlo za pomoto?

Obramboslovec in poznavalec ruskih razmer Klemen Grošelj je po lanski junijski sestrelitvi letala navedel, da bi bila sestrelitev malezijskega letala lahko tudi napaka proruskih upornikov, ki so ob uporabi raketnega sistema "buk" sklepali, da gre za ukrajinsko vojaško letalo. Raketni sistem buk je namreč napredno, a hkrati omejeno orožje: "Ne more delovati ne vem kako daleč, doseg tega orožja je 32 kilometrov površinsko in 22 kilometrov v višino." Sistem je omejen tako, da lahko vidijo sliko le 32 kilometrov zračnega prostora, a pri tem ni mogoče vedeti, ali gre za potniško ali vojaško letalo. "Vse kar je na radarju je potencialen cilj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.