Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Ostanke letala še iščejo

Letalska nesreča v Divači
1/3
ZGRS Sežana
Nadaljevanje preiskovanja včerajšnje letalske nesreče v Divači. Razčiščevanje okoliščin tragedije, v kateri so umrle tri osebe, se lahko zavleče še v naslednje dni.

Preiskovalci službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, policisti, kriminalisti in forenziki praktično že od nedelje popoldne nepretrgoma pregledujejo kraj, kjer je strmoglavilo letalo francoske izdelave robin DR 400. Tega zadnjega leta niso preživeli trije potniki, četrto osebo pa so hudo poškodovano odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

"Zaradi varovanja zasebnosti pacientov, glede na zakon o varovanju osebnih podatkov in zakon o pacientovih pravicah, ne dajemo izjav o zdravstvenem stanju, razen v primeru, da nas to pooblastijo pacienti, kar pa se zgodi izjemoma," na UKC odgovarjajo na vprašanje o tem, kakšno je trenutno zdravstveno stanje poškodovanega.

Preiskovalci prečesavajo kraj tragedije

Natančen vzrok nesreče, neuradno, ne bo znan še vsaj nekaj dni, saj naj bi tudi preiskava na terenu in zbiranje dokazov potekala počasi. Prve podrobnejše informacije naj bi bile znane najprej jutri dopoldan.

Pregledujejo praktično vsak ostanek, sicer zoglenelih razbitin letala. Po prvih ugotovitvah in sodeč po opisih očividcev, pa naj bi letalo imelo pri vzletu premajhno hitrost, zato ga je zaradi teže obrnilo, pri tem pa je s krilom zadel ob tla. Pilot naj bi že takoj po vzletu poskušal obrniti letalo. Ob padcu pa naj letalo še zagorelo, zaradi česar so trije potniki, vključno s pilotom, umrli na kraju. Gasilci naj bi ob prihodu na kraj tako našli le še zoglenela trupla. Četrti potnik pa naj bi se tik pred strmoglavljenjem uspel rešiti sam.

Letalo, ki je bilo namenjeno iz Divače v Portorož, je pilotiral izkušeni 41-pilot iz Hrvatinov, umrla sopotnika sta bila 31-letna moška, poškodovani pa je pilot domžalskega letalskega kluba.

Kot neuradno poroča časnik Delo, je bilo letalo Robin DR 400 pred 14 dnevi na predpisanem servisu. Vremenske razmere so bile v času poleta ugodne, vidljivost je bila dobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.