Magazin
18 ogledov

Ceno leta določajo glede na težo potnika

letališče Shutterstock
Majhna letalska družba na Samoi je pred nekaj meseci kot prva na svetu začela določati ceno leta glede na težo potnika. Več kot ta tehta, več denarja odšteje za prevoz.

V letalski družbi Samoa Air so s sistemom izjemno zadovoljni in napovedujejo, da bo kmalu postal pravilo po vsem svetu. Odzivi naj bi bili pozitivni tudi s strani potnikov, tako težjih kot lažjih.

Kot je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal prvi mož družbe Samoa Air Chris Langton, so sistem določanja cene uvedli novembra lani in se je do danes že dodobra prijel. Z notranjih letov so ga tako zdaj razširili tudi na mednarodne lete, ki povezujejo sosednje otoške države v Pacifiku. "Težji ljudje priznavajo, da je sistem 'plačaj po teži' najbolj pravičen, čeprav plačajo več kot lažja oseba," zatrjuje Langton. Poleg tega ljudje po njegovem prepričanju zaradi tega bolje razumejo vprašanje debelosti. Glede na poročilo Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2007 je na Samoi ljudi s čezmerno težo kar 75 odstotkov.

Čeprav še nobena letalska družba ni sledila njihovemu zgledu, Langton verjame, da je le še vprašanje časa, preden se bo to zgodilo.

60 centov na kilogram

V družbi Samoa Air, kjer je teža na krovu pomembnejša od števila prodanih sedežev, prevoz sicer zaračunavajo na podlagi skupne teže potnika in njegove prtljage ter dolžine leta. Potniki, ki potujejo znotraj Samoe, morajo odšteti približno 60 centov na kilogram, pri letih med Samoo in Ameriško Samoo pa se tarifa dvigne za skoraj trikrat.

Družba ima sicer samo dve letali, ki lahko peljeta po deset potnikov, in eno s štirimi sedeži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.