Magazin
22 ogledov

Letalsko vozovnico kupite natančno ...

letalo Shutterstock
Letalsko karto se splača kupiti 34 dni pred poletom, ugotavlja raziskava, ki je določila tudi dneve v tednu, ob katerih boste za pot nad oblaki plačali najmanj. Še ena jasna ugotovitev: cene kart sedem dni pred poletom poskočijo za 30 in več odstotkov.

Spletna stran Kayak je na primeru ameriškega trga letalskih kart analizirala več kot milijardo letalskih vozovnic, kupljenih v celotnem letu 2011. Kot kažejo nedavno predstavljeni rezultati, je okno za najugodnejši nakup kart za notranji let v ZDA natančno 21. dan pred poletom. Povprečna vrednost vozovnice je na ta dan 342 dolarjev (262 evrov), medtem ko bi za isto karto plačali 370 dolarjev (284 evrov), če bi jo kupili šest mesecev vnaprej, poroča NY Daily News.

Za mednarodne lete pa se okno najbolj ugodnega nakupa premakne na 34. dan pred poletom, takrat je povprečna cena 977 dolarjev (750 evrov) napram 1.016 dolarjem (780 evrov).

Na vsak način pa se ne obrestuje čakanje na nakup do konca. Cene začnejo sedem dni pred poletom strmo rasti tudi za 30 in več odstotkov.

Med zanimivimi ugotovitvami so tudi najbolj ugodni dnevi za polet. Potnik tako v povprečju prihrani 16 odstotkov denarja, če se za notranji let v ZDA odloči na soboto, vrne pa se v ponedeljek. Če namerava potovati dlje kot en teden, potem naj poleti v torek, vrne pa se prihodnjo sredo. Če potuje na mednarodnem letu, velja isto, le prihranek je še večji - 21 odstotkov.

Čeprav te raziskave ni mogoče neposredno prekopirati na evropski trg vozovnic, pa vseeno nakazuje, kako in predvsem kdaj naj se potnik loti nakupa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.