Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Leto 2014 za policiste črno, izgubili kar 4 ljudi

Žurnal24 main
V slovenski policiji so lani izgubili kar štiri kolege. Dva policista in policistka so umrli v prometni nesreči, prometnega policista so ustrelili med nadzorom

Leto 2014 si bodo v slovenski policiji še kako dobro zapomnili, saj so izgubil kar štiri svoje ljudi."Kaj takega v policiji ne pomnimo," je na predstavitvi lanskoletnega poročila o delu policije dejal njen generalni direktor Marjan Fank.

Lansko leto je bilo za policijo posebno tudi zaradi manjšega števila kaznivih dejanj. Če so leta 2013 policisti zabeležili 93.833 kaznivih dejanj, so jih lani kar 6.000 manj, 87.474, kar je pod desetletnim povprečjem.

Tudi delež preiskanih kaznivih dejanj je bil z 51,8 odstotki najvzpodbudnejši v zadnjih petih letih, je opozoril direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj.

Lani manj nesreč s smrtnim izidom od leta poprej, letos spet več

Ob 5,7-odstotnem porastu kršitev cestnega prometa je bilo v letu 2014 vendarle manj prometnih nesreč s tragičnim koncem. Lani je na slovenskih cestah umrlo 108 ljudi, leto prej 125. Najpogostejši vzroki za nesreče so še vedno hitrost, nepravilna smer in neupoštevanje prednosti. Upada tudi število voznikov pod vplivom alkohola, čeprav je povprečje alkoholiziranosti, 1,54 promila, pri nas še vedno velik problem.

Kljub vzpodbudnim lanskim rezultatom pa letošnje leto ni tako optimistično. Do danes je na slovenskih cestah umrlo že 24 ljudi, v enakem obdobju lani pa 20.

Pomanjkanje denarja in ljudi

Ob letošnjem višjem številu mrtvih na cestah, so vodilni na policiji opozorili na zmanjšanje varnosti, ki je lahko posledica pomanjkanja sredstev in kadrov. Število zaposlenih se je v zadnjih petih letih zmanjšalo za 915.Konec leta 2014 je bilo v policiji zaposlenih 8074 ljudi, danes samo še 8052. Kar se denarja tiče, jim ga bo zmanjkalo 

Gospodarska kriminaliteta ostaja prioriteta

Kriminalisti so zaznali 2,7 odstoten porast števila kaznivih dejanj, ugotovljena škoda pa se je povečala za kar 132,8 odstotkov. Nacionalni preiskovalni urad, ki se ukvarja z najtežjimi in najbolj zapletenimi primeri, je lani v primerjavi z letom 2013 ovadil 38 odstotkov več fizičnih oseb. Policija je leta 2014 na tožilstvo podala 150 pobud za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja v skupni vrednosti več kot 100 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.