Šport
25 ogledov

Letos finale na Bloudkovi velikanki

Schlierenzauer Planica skoki poleti kvalifikacije Reuters
Finale svetovnega pokala sezone 2013/14 se bo namesto na letalnici bratov Gorišek odvijal na že prenovljeni Bloudkovi velikanki.


Prireditelji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki je tradicionalno vsako leto v dolini pod Poncami, so potrdili, da bo finale sezone 2013/14, ki se niti še ni začela, marca prihodnje leto tekel po običajnem programu. A OK Planica je zaradi zamud pri prenovi letalnice bratov Gorišek, ta se je namesto konec marca začela šele konec avgusta, zaprosil Fis za menjavo naprave; finale naj bi se z letalnice bratov Gorišek preselil na Bloudkovo velikanko. Prireditev bo na sporedu med 20. in 23. marcem.

"V luči kandidature Planice za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019, o katerem bodo pri Fisu odločali junija prihodnje leto, smo včeraj pri OK Planica sprejeli sklep, da se na Fis naslovi prošnja, da bi finale sezone 2013/14 organizirali na Bloudkovi velikanki. Vemo, da je objekt na novo zgrajen in skupaj z ambasadorjema Planice Petro Majdič in Francijem Petkom smo soglasno sprejeli odločitev, da je organizirati tako veliko tekmovanje na objektih, kjer bo potekalo SP 2019, velik plus. To je zgolj tri mesece pred glasovanjem o prireditelju nordijskega svetovnega prvenstva, kar za nas pomeni dobro promocijo pred glasovanjem," je dejal predstavnik OK Planica Tomi Trbovc.

Pričakujejo pozitiven odgovor

"Ker smo resni organizatorji ne želimo ničesar tvegati. Nočemo čakati, ali bo letalnica bratov Gorišek nared ali ne, predvsem pa je to krasna priložnost, da tekmo organiziramo na novi Bloudkovi velikanki. Uradno smo prošnjo na zvezo Fis poslali danes, o tem pa se bo odločalo prihodnji teden na konferenci v Zürichu," je še dejal Trbovc in dodal, da organizatorji OK Planica pričakujejo pozitiven odgovor na prošnjo.

"Tekma pod Poncami ne bo nič drugačna, kot je bila doslej. Tudi Bloudkova velikanka sprejme enako število ljudi kot letalnica in mislim, da bo zabava vsekakor boljša. Kljub temu, da bodo skoki malenkost krajši, pa jaz mislim, da bodo naši fantje vseeno zmagali," je še dejal Trbovc: "Končni program finala bodo sicer določili pri mednarodni zvezi, dogovarjamo se tudi za možnost ženske tekme, ki bi lahko bila v soboto popoldan, tako da bodo obiskovalci morda deležni še več kot doslej. A počakajmo na to, kaj bodo rekli pri Fisu."

planica 2013 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Težave z Avstralci

Medtem ko bi morali stroji v dolini pod Poncami zabrneti že spomladi, takoj po koncu finala sezone 2012/13, pa so se dela zaradi zamud pri pridobivanju gradbenega dovoljenja oziroma pri postopku razlaščanja začela šele konec avgusta, je pojasnil direktor Zavoda Planica Jelko Gros. Novi datum dokončanja prenove letalnice bratov Gorišek je zdaj 31. marec 2014, poti nazaj pa več ni.

"Zaradi težav pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, v fazi razlaščanja je prišlo do zamud, ker so bili lastniki zemljišč tudi Avstralci in je bilo težko vročati pošto, prej nismo mogli začeti del. Začeli smo konec avgusta, po razpisnih pogojih je novi datum dokončanja prenove 31. marec 2014, kaj bo pa še prinesla zima, bomo pa šele videli. Lahko pride do kakšnih prekinitev del zaradi zmrzali ali nezmožnosti ogrevanja materiala," je pojasnil Gros.

"Poti nazaj ni več"

"Nisem rekel, da bi bilo nemogoče izpeljati finale sezone 2013/14 na letalnici bratov Gorišek, a po moji oceni bi bilo precej rizično. Veliko je odvisno tudi od tega, kaj bo prinesla zima, oziroma koliko bo moč narediti še letos. Večji del bi moral biti namreč končan. Kakšne malenkosti bi že lahko popravljali spomladi, če pa bi morali večja dela opravljati spomladi, pa bi to zagotovo za seboj potegnilo kar precej dodatnih stroškov," meni Gros, ki je povedal, da zamuda pri prenovi letalnice, ki je ocenjena na 3,5 milijona evrov, prav nič ni povečala skupnih stroškov. Vrednost prenove celotnega nordijskega centra pa je skupaj z davkom ocenjena na 48 milijonov evrov.

"Poti nazaj zdaj več ni. Zaletišče smo že podrli, tako da si ne moremo več premisliti. Da bi pa čakali še eno leto, finale sezone 2013/14 izpeljali in šele nato začeli dela, bi bilo zelo rizično. Gre le za dela na strmini in leto zamika lahko resno ogrozi projekt," je sklenil Gros.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.