Slovenija
26 ogledov

Letos je en zlati več

Hrvaški dijaki Marko Lukunic/PIXSELL
Srednješolci so na letošnji maturi najbolj uspešno izpolnjevali teste iz nemščine. 441 dijakov mora ponovno na maturo.

Preizkuse na letošnjem spomladanskem roku splošne mature je uspešno prestalo 6396 dijakov, od skupno 7316, kolikor jih je pristopilo k izpitom. Preostale čaka ponovna prijava na maturo.

Po spričevala, potem pa na žur

Maturantom so rezultate mature sporočili iz Državnega izpitnega centra (DIC), na svojih šolah pa so prevzeli tudi spričevala. Rezultati pa so primerljivi z lanskimi, ugotavljajo na DIC. "Letos se je prijavilo skupno 11.183 kandidatov, lani 12.376. Izpitov se je na 151 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih udeležilo 8084 kandidatov, od tega 6501 dijakov in 1583 ostalih," dodajajo na DIC. Dijaki so bili najbolj uspešni na preizkusu iz nemščine, najslabše pa je maturantom šlo pri reševanju nalog iz matematike. Lani je maturo sicer uspešno prestalo 93,50 odstotka dijakov, kar je nekoliko bolje kot letos, ko je uspešnih maturantov 93,11 odstotka.

Od 7413 kandidatov, ki pa so opravljali poklicno maturo, jih je teste uspešno opravilo 6886.

20 zlatih maturantov 

284 maturantov iz 46 šol po državi je maturo opravilo skoraj brezhibno, dosegli skoraj vse možne točke pri reševanju testov iz 35 maturitetnih predmetov in zato poleg spričeval prejeli še pohvalo. 20 maturantov pa je maturo opravilo povsem brez napak, torej z vsemi možnimi točkami. Lani je bilo teh tako imenovanih zlatih maturantov 19.

Dijake, po uspešno opravljeni maturi, zdaj večinoma čaka vpis na fakultete. Še prej pa si bodo, napovedujejo srednješolci, vzeli čas za zabavo, počitnice. Prijetne počitnice jim je zaželel tudi minister za izobraževanje, znanost in šport v odstopu, Jernej Pikalo. Dijakom je ob razglasitvi rezultatov splošne, poklicne in mednarodne mature čestital za opravljeno delo in ves trud, ki so ga vložili v štirih letih svojega izobraževanja.

Komentarjev 1
  • Lexic 23:54 14.julij 2014.

    Ne vem, od kod vam ideja, da je potrebno za osvojitev vseh točk, maturo opraviti brez napak. Seveda lahko imaš tudi napake in dosežeš npr. 90%, kar se pretvori v oceno 5 in še vedno dobiš vse točke.