Slovenija
23 ogledov

Letos jih je odšlo že več kot 200

slovenija 18.12.07 vojaki, postroj, slovenska vojska; foto: Sasa Despot Saša Despot
Vojaki. Večina jih službo pusti zaradi slabe plače.

"Do 17. oktobra so Slovensko vojsko (SV) zapustili 203 pripadniki. Razlogov za to je več, in sicer sporazumno prenehanje delovnega razmerja, potek časa, za katerega je bila sklenjena pogodba, neupravičena odsotnost z dela in neopravljeno temeljno vojaško strokovno usposabljanje," pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo (Mors).


Vojaški sindikalist Gvido Novak pa ocenjuje, da je glavni razlog ekonomski: "Plače imajo tako nizke, da ne morejo preživeti. Vojaki me vsak dan kličejo in sprašujejo, kaj lahko naredijo. Večina jih je vojsko zapustila, ker so si službo poiskali v tujini." Dodaja, da jih k temu pogosto spodbudi tudi možnost, da v enkratnem znesku dobijo izplačana vsa privarčevana sredstva iz drugega pokojninskega stebra: "To je okoli 15 tisoč evrov na vojaka. Vsem, ki imajo beneficirano delovno dobo, je delodajalec dolžan plačevati zavarovanje v ta steber. Ta denar se kopiči od leta 2001."

Stroka: Številka je visoka

Število odhodov je presenetljivo visoko; to je zanimivo predvsem zato, ker je vojska trenutno eden od redkih zaposlovalcev, pravi obramboslovec Erik Kopač s fakultete za družbene vede, ki izpostavlja tudi dejstvo, da so vojakom v zadnjem letu močno oklestili nadomestila za potne stroške. "Velik del vojakov je iz vzhodne Slovenije, razporejeni pa so na delovna mesta po vsej državi. Večina jih je s potnimi stroški zelo dobro služila, marsikateri je dobil za še eno plačo denarja, zdaj pa tega ni več," pojasnjuje.

 

Komentarjev 3
  • dragec 13:19 04.november 2013.

    Kaj, nove zaposliotve v SV??? še več javnih uslužbencev , zmajšati število, to je rešitev. Tudi prav je, da vojaki odhajajo v Avstrijo in delajo za 1500 EUR in ne v SV za 660 EUR. Občutek domolčjublja se začne in ...prikaži več konča v denarnici!!!

  • nizakej 09:58 04.november 2013.

    Zanimivo, da nobeden praporščak ali častnik ni dal odpovedi. Toliko praporščakov, kot jih ima naša vojska, jih nima nobena. Pol pa ni denarja kao. Jeah wright.

  • Ronald Reagan 08:02 04.november 2013.

    Iz ekonomskih razlogov so šli v vojsko in iz ekonomskih razlogov grejo ven...tako pač je.80% jih nikoli ni razmišljalo, da bi kdaj postali vojaki. Šli so pač not, ker je bila služba in soliden denar. Ko tega ni več grejo pa ven.