Slovenija
26 ogledov

Letos le deset kopalnih dni

... in še vip plaža Suzana Kos
Čeprav agencija za okolje zagotavlja, da letošnje poletje ni nič hladnejše kot pretekla leta, so temperature in pogoste padavine letošnje poletje hotelirjem in gostincem odnesle kar nekaj gostov.

Po podatkih Turističnega združenje Portorož, ki beleži število nočitev v občini Piran, je letos na obali okoli šest odstotkov manj gostov kot lani: “V juliju in avgustu je sicer običajno število gostov precej konstantno. Zato je minus šestih odstotkov kar padec za nas. Mislim, da tukaj ne moremo več govoriti, da je vreme le dober izgovor v turizmu, ampak je trenutno zares slabo, kar se vremena tiče.“ Lea Šuligoj iz turističnega združenja ocenjuje, da je del turistov zagotovo odneslo slabo vreme, zelo težko pa je ocenjevati vse vzroke, saj na turiste vpliva veliko stvari, na primer kako so razporejeni različni prazniki, različni nemiri in številni drugi dejavniki. Po najbolj optimističnih napovedih naj bi bilo število gostov enako lanskemu letu, nikakor pa ne višje.

Glede na število prodanih senčnikov in ležalnikov, tudi v javnem podjetju Okolje, ki upravlja portoroško plažo, pravijo, da je letos predvsem zaradi slabega vremena okoli 30 odstotkov turistov manj.

Več gostov si obetajo avgusta

V Hotelih Bernardin, ki so trenutno 90-odstotno zasedeni, opažajo, da se zaradi nestanovitnega vremena več ljudi odloči za prihode v zadnjem hipu:"V primeru slabe vremenske napovedi beležimo nekaj malega odpovedi, po večini pa gosti skušajo rezervacije prestaviti za nekaj dni." V Hotelih Bernardin kot ponavadi beležijo največ domačih gostov, sledijo italijanski in avstrijski, si pa v prihodnjem mesecu obetajo več gostov, saj je rezervacij v primerjavi z lani za 6 odstotnih točk več.

Manj gostov je tudi v prestolnici

V Ljubljani je po odlični prvi polovici leta, zabeležili so štiri odstotke več nočitev kot lani, sledil rahel padec. Junija so tako v Turističnem informacijskem centru zabeležili tri odstotke manj gostov, ki so prenočili v prestolnici. Direktor Lagune Tomaž Lahajner je potrdil, da letošnje vreme zagotovo vpliva na obisk gostov, na kopališču in v avtokampu je letos do 70 odstotkov gostov manj. “Na kopališču se absolutno pozna, saj smo imeli v letošnji sezoni le deset pravih delovnih dni,“ pojasnjuje Lahajner in doda, da kopalcem poleg hladnih dni, ne ustrezajo tudi visoke temperature vročinskega vala, “za kopališča je zmerna temperatura najbolj ustrezna“. Pri hotelskih gostih pa "se vreme praktično ne pozna,“ saj jih v primeru slabega vremena preusmerimo na izlete v okolici – Škocjanske jame in Postojnska jama, še pove Lahajner: “Hotelski gostje niso tako občutljivi, tisti, ki kampirajo, pa te zaradi slabega vremena prej zapustijo“. Lahajner ob tem še izpostavlja, da izpada gostov do konca leta zagotovo ne bodo nadomestili, a dodaja, da je to pač eno poletje na deset let, naslednje leto pa bo pač lepše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.