Slovenija
17 ogledov

Letos največ težav z Rusi

Jani Dernič Barbara Milavec
Ruski turisti rešujejo sezono; v polletju jih je bilo na Obali 17 odstotkov več kot lani. Kar pa se pozna tudi v bolnišnicah. Največ neplačanih računov je prav za 
ruske bolnike.

“Letos imamo največ težav z obiskovalci iz Rusije in njihovimi agencijami. Po računovodskih izpisih je neplačanih terjatev (gre tako za terjatev do tujih zdravstvenih zavarovalnic kot do tujih samoplačnikov) za 232 tisoč evrov,” razkriva Jani Dernič, direktor Splošne bolnišnice Izola.

Skok ruskih turistov

Po podatkih državnega statističnega urada so sicer v začetku poletja ruski turisti z dobrimi sedmimi dnevi vodili v številu prenočevanj pri nas; najdlje od vsej tujih gostov so bivali tudi v zdraviliških krajih.

Ruski gostje so rešili letošnjo turistično sezono na Obali; ob polletju jih je bilo za 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Posamezne hotelske družbe opažajo še višje številke. V portoroških hotelih LifeClass jih je bilo na primer avgusta kar petino več kot avgusta lani, Italijanov pa 13 odstotkov manj.

Rusi sicer veljajo za dobre goste, ki ne gledajo na denar, prav tako jih imajo radi nepremičninarji, saj naj bi bili v krizi pravzaprav ruski kupci tako rekoč edini, ki se zanimajo za luksuzne in drage nepremičnine pri nas.

Razburjajo se

“Poskusi plačila terjatev na kraju samem so izjemno težavni,” dodaja direktor Dernič. “Prihaja do komunikacijskih težav in jezikovnih preprek. Uporabniki se razburjajo in nočejo plačati, kot razlog pa navajajo, da imajo sklenjeno zdravstveno zavarovanje z agencijo. Ko administracija od tujca zahteva plačilo z obrazložitvijo, da tuje zavarovalnice in agencije bolnišnici ne plačujejo, pa trdijo, da nimajo denarja in prav tako ne kreditne kartice,” pojasnjuje.

Bolnišnici “tuja zavarovalna polica” ne pomeni jamstva za plačilo. Potrdila in garancije zahtevajo od zavarovalnice po elektronski pošti, telefaksu ali telefonsko. Zavarovalnica pa zahteva prej informacijo, koliko znašajo stroški zdravljenja in zaradi česa je pacient potreboval njihovo obravnavo; to pa lahko napovedo le orientacijsko, realno šele po končani obravnavi bolnika. Tudi po končani obravnavi pogosto ni plačila. Drugi problem pa so po njegovih besedah tudi tako imenovani samoplačniki, ki ravno tako ne poravnajo računa storitev in zapustijo Slovenijo.

Najvišji račun za Izraelca

Zneski neplačanih računov za zdravstvene storitve so lahko precej visoki, tudi do nekaj deset tisoč evrov. Na vprašanje, s kakšnimi težavami se ruski turisti najpogosteje obračajo na zdravniško pomoč, ni odgovora. “Če bi želeli pravilno odgovoriti, bi bilo treba dejansko pogledati vsak posamezen primer. Na pamet pa lahko povem, da je najvišji račun 35 tisoč evrov in da ne gre za ruskega državljana, temveč je dolžnik izraelska zavarovalnica. Med obravnavanimi bolniki so bolezenska stanja zelo različna, nekateri so bili tudi operirani,” pravi Dernič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.