Zdravje > Prehrana
1153 ogledov

Letos ne pozabite na želod

Želod in otroci Profimedias
Imate radi naravo, gobe, orehe in kostanj? Morda je prav letošnja jesen priložnost za nekaj novega, kar nam bo polepšalo jesen. Predlagamo želodovo kavo.

Že stari Grki so cenili in zvesto uporabljali plodove hrasta – želode. Uporabljali so jih kot živilo, vi pa lahko to jesen poskusite pravo domačo "želodovo kavo".

Ta namreč velja za zdrav kavni nadomestek, saj uravnava krvni sladkor in delovanje ščitnice. Njenega grenkega okusa se boste kmalu privadili, ob vnetju ustne votline jo lahko tudi grgramo. Za sladkosnedce priporočamo uporabo mleka in sladkorja oziroma sladila.

Poberite jih takoj in posušite

želod | Avtor: Profimedias Profimedias
Želode lahko obirate s tal ali z drevesa. Najbolje pa bo, če jih poberete sveže, saj jih bodo sicer hitro napadli insekti ali gniloba. Barva ni pomembna, najpogosteje boste naleteli na rjavo-zelene plodove. Lahko pa poberete tudi čisto zelene želode, saj bodo kmalu dozoreli.

V primeru lepega vremena jih čez dan sušimo kar na soncu, ponoči pa spravimo na suho v notranje prostore. Tako jih sušimo nekaj dni, nato jih olupimo. Sušimo jih lahko tudi nad radiatorji, v pečici ali v posebnem sušilcu za sadje. Če boste izbrali pečico, ga sušite pri nizkih temperaturah, med 60 in 70 stopinjami Celzija, a le 15 do 20 minut hkrati.

Jedrca prepražite in skuhajte

Olupljena jedrca narežemo ali zmeljemo na velikost kavnih zrn, te pa prepražimo na enak način kot kavo. Lahko jih pražimo v ponvi, a na zmernem ognju in le toliko časa, da se rahlo rjavo obarva.

Popražena jedrca nato zmeljemo bolj na fino, napitek pa skuhamo na enak način kot kavo. Fino zmlet želod lahko shranite v hladilniku. Da boste imeli zdrav napitek čez celo leto, pa lahko še nepražena jedrca enostavno zamrznete.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.